Ziua Mondială a Diabetului. Zeci de chişinăuieni au stat la coadă pentru a-şi măsura nivelul glicemiei în sânge

Zeci de chişinăuieni au stat la coadă pentru a-şi măsura nivelul glicemiei în sânge. În mai multe instituţii din Capitală au fost deschise, astăzi, puncte de consultaţie gratuită. Acţiunea a avut loc cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, iar medicii le recomandă oamenilor să facă acest test cel puţin odată în an.

De dimineaţă, funcţionarii publici, dar şi locuitorii Capitalei au putut să-și verifice glicemia nu în spitale, ci la sediul Primăriei Chişinău. Nu a ignorat acest test nici conducerea Capitalei.

„Eu îi îndemn pe toţi cetăţenii să meargă să-şi verifice testele sangvine pentru a preveni bolile care pot apărea după o numită vârstă”, a afirmat primarul interimar al Capitalei, Silvia Radu.

Oamenii sunt bucuroși că au putut să primească consultații gratuite, dar și recomandări din partea medicilor.

„Este o acţiune binevenită pentru că nu întotdeauna ai posibilitate să ajungi la policlinică. Puţin la mine îi ridicată, dar e normal, aşa cum trebuie. Dulceaţa nu prea”.

„Îi mărit puţin zahărul. Am lăsat alcoolul şi mănânc dulce. Nu este bine, o să ne mobilizăm, o să ne schimbăm atitudinea. O să ţinem dietă”.

Şi angajaţii unui combinat de pâine din Capitală și-au început ziua de muncă altfel – cu o consultație medicală. Chiar dacă muncesc într-un domeniu solicitant, oamenii spun că au grijă de sănătatea lor.

„Vitamine şi sport din când în când, asta-i tot”.

„Ne străduim ceaiul fără zahăr, mai puţin. La timp trebuie adresarea la medic”.

„Noi producem produse de patiserie, biscuiţi, o gamă largă de pâine şi evident că muncitorii noştri sunt supuşi riscului. Muncitorii sunt verificaţi, sunt permanent în atenţia medicilor”, a menţionat directorul Combinatului de pâine, Boris Andros.

Medicii spun că diabetul poate fi declanşat de alimentaţia incorectă, stres, dar şi de unii factori ereditari.

„Sunt persoane care simt săţietate, slăbiciuni, inapetenţă. La general persoanele pot confunda cu oboseala, de aceea şi este necesar de făcut un screening”, a comunicat medicul epidemiolog, Victoria Stavinschi.

Iar studenţii Colegiului de medicină şi Farmacie Raisa Pacalo din Capitală au fost solidari cu bolnavii de diabet printr-un flash-mob.

„Pentru maturi cu diabet de tip I – 3 teste pe zi gratis şi pacienţii cu diabet de tipul II – 120 de teste pe an. Este un program foarte vast”, a spus preşedintele AO ProDiab, Boris Golovin.

Ziua Mondială a Diabetului este marcată anual, în data de 14 noiembrie. În Republica Moldova sunt aproape 100 de mii de persoane diagnosticate cu diabet zaharat.

Sursa: canal2.md