Zeci de gospodării din raioanele Moldovei au fost inundate în urma ploilor de zilele trecutePloile de sâmbătă şi duminică au făcut prăpăd în 60 de gospodării din raioanele Cimişlia, Anenii Noi, Hânceşti şi municipiul Chişinău.

Oamenii au avut nevoie de ajutorul salvatorilor pentru a pompa apa din subsoluri, din curţi şi chiar din locuinţe. Totodată, ca urmare a condiţiilor meteo, adiministraţia ÎS „Calea Ferată a Moldovei” a sistat, duminică, circulaţia curselor feroviare locale, transmite IPN.

Duminică dimineaţă la Guvern a fost convocată de urgenţă Comisia pentru situaţii excepţionale. Potrivit informaţiei prezentate de Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, ploile abundente au afectat mai multe localităţi din ţară. Cel mai mult au avut de suferit locuitorii din raioanele Anenii Noi, Ialoveni, Cimişlia şi municipiul Chişinău. Echipele de intervenţie au reuşit să deblocheze căile de acces către toate localităţile afectate, iar persoane rănite sau decedate n-au fost înregistrate.

În acelaşi timp, din cauza precipitaţiilor abundente, opt localităţi din raioanele Nisporeni, Străşeni, Anenii Noi, Căuşeni, Taraclia şi UTA Găgăuzia au fost deconectate parţial de la energie electrică şi, ulterior, reconectate.

În context, premierul Pavel Filip a cerut Ministerului Economiei să solicite furnizorilor de energie electrică informaţii despre capacităţile de intervenţie a acestora în situaţii de criză. „Vreau să înţeleg foarte clar câte echipe de intervenţie sunt, pentru că situaţii de criză se mai întâmplă. Vreau să se intervină prompt, dacă nu sunt suficiente forţele proprii, atunci ei trebuie să ne asigure că au contracte cu servicii specializate şi pot interveni în caz de calamităţi naturale”, a declarat Pavel Filip, citat într-un comunicat de presă.

De asemenea, ploile au afectat şi circulaţia pe căile ferate. În seara zilei de sâmbătă, trenul Chişinău – Moscova a fost blocat în apropierea satului Bulboaca, raionul Anenii Noi. În acest caz, autorităţile au intervenit pentru a evacua pasagerii, care au fost transportaţi cu autobuzul la Chişinău, iar în dimineaţa zilei de duminică pasagerii care mergeau cu trenul spre Moscova au fost aduşi cu autocarul la Bulboaca, de unde cursa respectivă a fost efectuată.

Reprezentanţii Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor au menţionat că după efectuarea verificărilor necesare, duminică, începând cu ora 13.00, circulaţia pe căile ferate a fost reluată conform orarului. La rândul său, reprezentaţii Ministerului Mediului au remarcat că cel mai mult au fost afectate regiunile de sud şi centru ale Republicii Moldova. Totuşi, situaţia este sub control, digurile n-au cedat, iar râurile mari, lacurile de acumulare şi bazinele n-au ieşit din albie.

În cadrul şedinţei, oficialii au discutat şi despre consecinţele ploilor abundente pentru culturile agricole. Pavel Filip a solicitat Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare să evalueze toate pagubele provocate de intemperia din aprilie şi de ploile recente, pentru a identifica necesităţile de intervenţie cu ajutoare.