Două cazuri de contrabandă cu struguri și zahăr au fost depistate de către Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, de comun cu angajaţii Serviciului Vamal.

zahar-ucrainean-si-struguri-turcesti-cu-etichete-de-productie-autohtona-7-persoane-retinute-printre-care-si-un-angajat-ansa
În primul caz, în cursul lunii septembrie curent, trei cetăţeni moldoveni au introdus prin contrabandă, din Ucraina în Republica Moldova un lot de 20 tone de zahăr, care urma a fi reambalat şi comercializat pe piaţa internă a ţării ca marfă autohtonă.
Astfel, învinuiţii au transportat zahărul, ambalat în 400 saci, pe teritoriul controlat de autorităţile transnistrene, după care au înlăturat etichetele cu informaţia privind producătorul şi ţara de origine a mărfii. Ulterior, după ce au primit de la administratorul unei firme din capitală actele care certifică faptul că zahărul, cu o valoare facturală de 252.000 lei, este de origine autohtonă, lotul urma a fi transportat în Chişinău pentru realizare.
Pe traseul Anenii Noi – Chişinău, camionul cu marfa de contrabandă a fost stopat pentru verificare de către colaboratorii echipelor mobile ale Serviciului Vamal, care au ridicat lotul de zahăr şi mijlocul de transport.
Celălalt caz a avut loc în intervalul lunilor iulie-septembrie 2016, când alţi trei conaţionali au introdus din Turcia, prin contrabandă, pe teritoriul Republicii Moldova circa 20 tone de struguri în stare proaspătă, după care, prin reambalare şi reperfectare ilegală a actelor, care certificau faptul că marfa este de origine autohtonă, lotul urma a fi exportat în Federaţia Rusă.
Astfel, învinuiţii au obţinut, în mod fraudulos, de la inspectorul principal al structurii teritoriale mun.Chişinău a Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor un Certificat fitosanitar cu date false privind originea mărfii, care a fost anexat la declaraţia vamală de export a strugurilor cu o valoare facturală de peste 14 mii dolari SUA. În urma controlului vamal efectuat la postul vamal Sudja din Federația Rusă, în respectivul lot de struguri turceşti, reambalaţi în marfă moldovenească, a fost depistat virusul “FrankliniellaoccidentalisPerg”, iar ulterior, la intrarea în RM, prin postul vamal „Tudora” mijlocul de transport cu strugurii infectaţi a fost reţinut de angajaţii Serviciului Vamal.
Procurorii le-au înaintat învinuirea toturor celor şapte persoane. În prezent, aceştia sunt cercetaţi în stare de arest la domiciliu. Pentru această infracţiune, legislaţia prevede până la 10 ani închisoare.

Sursa : unimedia.info