VOTAT! 2015 a fost desemnat Anul Veteranilor căzuţi în cel de-al Doilea Război MondialAnul 2015, an în care se împlinesc 70 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost consacrat veteranilor din Republica Moldova, care au participat în conflict. Un proiect în acest sens a fost aprobat de deputaţii Legislativului printr-o majoritate de voturi.

Unii aleşi ai poporului au venit cu argumente forte înspre aprobarea acestui proiect:

“Este de datoria noastră sfântă să-i comemorăm pe cei care au adus pace în Europa şi în întreaga lume. Cu regret tot mai puţini veterani rămân în viaţă,numărul acestora potrivit ultimelor date au ajuns în ţara noastră la 1097 persoane, dintre care 285 sunt invalizi. Ar fi simbolic şi important să-i cinstim pe cei căzuţi şi pe cei rămaşi în viaţă”, a declarat deputatul PCRM, Artur Reşetnicov.

“PDM va susţine acest proiect. Avem ocazia să oferim un omagiu acelor persoane care ne-au asigurat viaţa. Cred că valoarea de bază al acestui proiect, este respectul pe care îl dăm faţă de oameni, nu pentru politicienii de atunci. Să lăsăm la o parte luptele politice şi să adoptăm acest proiect. Să ne facem datoria omenească”, a precizat liderul democrat, Marian Lupu.

“Ziua Victoriei este pe 9 mai. Guvernul este obligat să prezinte un plan de acţiuni. Îl susţin pe Lupu, acest subiect nu trebuie politizat. Circa 50 de milioane de oameni şi-au dat viaţa”, a spus deputatul comunist Vladimir Voronin.

“Nu am propus întâmplător, anterior, să numim anul 2015, Anul Victoriei. Noi vom susţine iniţiativa, în pofida faptului că voi nu susţineţi iniţiativele noastre. Însă de menţionat că în cadrul acestui proiect trebuie să fie vizaţi veteranii care au participat la Marele Război pentru Apărarea Patriei. Nu trebuie să facem dividende politice pe istoria celor care au căzut”, a conchis socialistul Igor Dodon.

Pe de altă parte deputatul liberal, Valeriu Munteanu, a precizat nevoia unor schimbări în textul legii.

“Războiul pentru Victorie şi Apărarea Patriei este un calificativ exclusiv pentru Rusia, urmaşă a URSS. În rest, în celelalte state ale lumii se spune cel de-al Doilea Război Mondial”, a zis deputatul.

Comisia cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media a luat act de această decizie, precizând că redactarea textului ar permite respectarea drepturilor altor veterani care au participat la conflict. Ulterior propunerea a fost acceptată.

Partidul Socialiştilor nu au votat proiectul datorită ultimelor modificări.

Sursa : Publika.md