Vlad Filat: Suntem într-un blocaj

Liderul PLDM, Vlad Filat, susţine că negocierile pentru formarea coaliţiei proeuropene de guvernare au ajuns în blocaj şi este necesară iniţierea urgentă a unui dialog cu PCRM. Declaraţiile respective liderul liberal-democrat le-a făcut la finalizarea negocierilor de luni seara, 12 ianuarie, dintre PLDM, PD şi PL, care, potrivit acestuia, s-au soldat fără niciun succes.

Vlad Filat, care şi-a exprimat regretul că discuţiile cu comuniştii nu au început imediat după anunţarea rezultatelor alegerilor, şi-a argumentat decizia prin lipsa de timp. “Această săptămână este determinantă. Până la finele acestei săptămâni trebuie să fie aleasă conducerea Parlamentului şi să fie propusă candidatura prim-ministrului, începută procedura de învestire a Guvernului. Ţara are nevoie de guvern şi credem că ar trebui să dialogăm şi cu Partidul Comuniştilor”,  a declarat Filat.
 
Liderul liberal-democrat a dat de înţeles că vinovaţi de blocajul  în care s-au pomenit negocierile s-ar face liberalii, care insistă asupra funcţiei de preşedinte al ţării, în timp ce PLDM, la fel ca şi PD, consideră că “funcţia de preşedinte nu poate fi partajată”.

În pofida acestui fapt, Vlad Filat insistă ca la dialogul cu PCRM să participe toate cele trei partide proeuropene. “Mi-aș dori să avem o întâlnire în patru. La aceste discuții trebuie să participe toate partidele. Nu este vorba de negocieri, ci de un dialog. Este necesar să identificăm şi o formulă pentru alegerea şefului statului, pentru care sunt necesare 61 de mandate. Trebuie să avem o înţelegere exactă ce se va întâmpla în 2016“, a mai argumentat Filat.  

Liderul PLDM s-a pronunţat pentru continuarea negocierilor cu PL, însă a respins ideea unui potenţial dialog cu PSRM pe motiv că acesta “reprezintă interesele altui stat”.

Sursa : ipn.md