Vlad Filat, deranjat de investigațiile internaționale cerute de Iurie Leancă la BEM

Publicația germană Deutsche Welle a scris azi un articol cu referire la situația politică din Republica Moldova, lupta cu corupția, dar și despre cazul Băncii de Economii. 

Potrivit publicației, premierul Iurie Leancă își asumă rolul de demolator al corupţiei în Republica Moldova și are sprijinul UE în acest sens. Declarația se referă în special la inițiativa lui Iurie Leancă de a invita experți europeni și americani care să invetigheze cazul BEM, dar și situația din sistemul bancar în general.

“Intenţia lui Iurie Leancă de a invita experţi străini, pentru a investiga diferite tranzacţii dubioase care au avut loc în ultimii ani, l-a deranjat inclusiv pe şeful său de partid – liderul PLDM, Vlad Filat, despre care presa a scris că ar avea legătură cu schema de delapidare a unor sume uriaşe de bani de la Banca de Economii”, scrie dw.de.

“Mai durează vreo două săptămâni până se face licitaţia pentru desemnarea unei companii străine care va investiga situaţia de la Banca de Economii. Vrem să vedem unde s-a produs ilegalitatea şi să recuperăm banii delapidaţi, iar cei care au furat – vor face puşcărie”, a menţionat premierul Leancă.

Amintim că premierul Iurie Leancă a declarat că dacă ar fi să aleagă între un mou mandat de premier și finalizarea investigației în cazul BEM, nu ar ezita să aleagă a doua.

Anterior, Leancă a dispus o investigație cu angajarea unor companii internaţionale cu credibilitatea necesară, dar și cu competența necesară, pentru a evalua exact care este situația în sistemul bancar din Moldova și, în mod special, la BEM. Asta după ce, printr-o decizie a Curții Supreme de Justiție, Banca de Economii a revenit în proprietatea statului. Totodată, BNM a instituit o administrare specială şi a preluat gestionarea băncii până la numirea unui nou consiliu de administraţie.

Sursa : realitatea.md