Viticultorii din Causeni in pragul disperarii

Vremea din ultimele săptâmâni îi pune la grea încercare pe viticultori.

Ploile şi temperaturile înalte au favorizat apariţia mucegaiului cenușiu în viţa de vie. Boala a redus nu doar din cantitatea recoltei, dar şi din preţul de comercializare a strugurilor.

Cele mai afectate sunt soiurile albe și Moldova

Unii agricultori afirmă că venitul de pe urma vânzărilor este foarte mic, iar munca lor nu este apreciată practic deloc.

Alți viticultori spun că autoritățile nu sprijină în nici un fel agricultorul. Mai mult decât atît, oamenii nici nu speră la o majorare a prețurilor, în condițiile în care au muncit cu greu o vară întreagă.

De pe cele 6 hectare cu viţă de vie, Mihail Bobicov din Căușeni preconiza să culeagă în acest an în jur de 50 de tone de struguri, din cauza grindinei și a ploilor din ultimile săptămîni nu va aduna însă nimic nimic. Bărbatul afirmă că în primăvară strugurii s-au dezvoltat foarte bine, iar după ploile de la sfîrșitul verii bobițele s-au umplut cu apă și au crăpat. Fermierul care este acum în pragul disperării afirmă că a fost afectat aprpoape fiecare butuc și nu știe ce va face cu roada.

Ciorchinii negri s-au umplut cu mucegai, iar boala a afectat aproape fiecare bobiță, bărbatul se teme că nu-și va putea realiza producția nici la vin și asta pentru că producătorii de vinuri au nevoie și ei de struguri calitativi. Fermierul susține că a efectuat toate tratările la timp, a introdus cele mai scumpe preparate, doar că acest lucru nu a salvat situația, acesta afirmă că plantația a fost afectată peste 90 la sută chiar dacă a investit în jur de 30 de mii de lei la hectar pentru prelucrări.

În privința asigurării plantației, fermierul afrmă că firmele asiguratoare găsesc diferite motive numai să nu asigure sau să recompenseze perderile, acesta crede că problema cu soiul Moldova este în toată țara iar guvernanții nu cunosc această problem.

Potrivit șefului Direcției Agriculură Alimentație a raionului Căușeni Dumitru Bodeanu la moment în tot raionul Căușeni are loc procesul de recoltare a strugurilor tehnici și a celort de masa, acesta afirmă că au venit unele semnale de la producătorii agricoli în privința afectării soiului Moldova, dar că nu sunnt atît de dese. Acesta susține că în unele regiuni ale raionului grindina și ploile de la sfîrșitul verii au afectat în mod direct unele podorii. Preţul pentru un kilogram de struguri Moldova variază între 2 și 5 lei.   

Sursa: studio-l.md