Viteza transportului public ar putea fi redusă la 40 km/h

Şoferii mijloacelor de transport public ar putea circula, pe teritoriul capitalei, cu o viteză de 40 km/h. Iniţiativa vine din partea Direcţiei transport public și căi de comunicații, care este de părere că accidentele rutiere vor fi diminuate doar dacă şoferii vor merge cu o viteză mai scăzută.

Potrivit vicedirectorului Direcției transport public și căi de comunicații, Vitalie Butucel, această iniţiativă urmează să fie înaintată la Guvern, pentru a fi votată ca proiect de lege.

Iniţiativa dată, însă, nu prea a stârnit mulţumiri în rândul celor prezenţi la şedinţa Primăriei. Astfel, şeful-adjunct al Direcţiei Poliţie Municipală, Silviu Muşuc, nu s-a arătat prea încântat de idee, menţionând că “în aceste condiţii, va fi blocat oraşul. Micşorarea vitezei nu este cea mai bună soluţie. Important este să se respecte regulile şi să nu se depăşească viteza”.

Nici edilul capitalei, Dorin Chirtoacă, nu s-a arătat prea mulţumit de iniţiativă, spunând “că ea trebuie să fie înaintată, dar menţinută ca o măsură ultimă într-un lanţ al ineficienţelor structurilor care se ocupă de ordinea publică”.

“De ce trebuie să vă asumaţi lucruri pe care nu le puteţi face? Poliţia ar trebui să vină cu soluţii reale. De ce nu recunoaşteţi că alte structuri v-au luat competenţele?”, a întrebat Chirtoacă.

De asemenea, primarul general i-a cam “luat pe sus” pe reprezentanţii Direcţiei transport după accidentele în care au fost implicate microbuzele de pe linia 120 şi 155. De fapt, acesta i-a făcut inapţi pe membrii Direcţiei Transport.

“Cum se poate explica dezmăţul şoferilor? Nu există capacitate din partea Direcţiei Transport. De ce daţi speranţe deşarte oamenilor? Oare chiar eu trebuie să vă spun asta?”, a întrebat edilul capitalei.

În acest sens, Dorin Chirtoacă a îndemnat administratorii tuturor microbuzelor din capitală să respecte legea sau se vor alege cu rezilierea contractului şi, ulterior, cu retragerea licenţei. Mai mult, acesta a precizat că nu e cazul ca şoferii să facă grevă sau să ceară majorarea tarifelor pe seama securităţii cetăţenilor, care este o prioritate.

Sursa : realitatea.md