Vinzari record de Paste la cea mai mare fabrica de panificatie din tara Peste o suta de tone de cozonaci si peste 11 tone de pasca

Sărbătorile pascale sunt în fiecare an un prilej de bucurie pentru comercianţi. Un bilanţ al producătorilor de panificaţie arată că de Paşte vânzările au crescut cu patru la sută, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Cea mai mare fabrică de panificație din țară a vândut peste o sută de tone de cozonaci tradiţionali și peste 22 de tone de cozonaci copţi după o rețetă italiană. Iar producţia de pască a fost de peste 11 tone.

«Avem peste patru procente produse fabricate și comercializate mai mult decât anul trecut. Au mers vânzările foarte bine la panettone, la cozonac tradițional, la pasca cu brânză, la mieluțul nostru tot tradițional, care ca regulă, bucură copiii», a menţionat Boris Andros, directorul unui combinat de panificație.

Și vânzările de vin au crescut, mai ales la cele roșii.

Moldovenii au păstrat tradițiile, iar de pe mesele de sărbătoare nu a lipsit vinul pastoral. Un combinat de vinuri din țară, de exemplu, a vândut din martie și până în ajunul de Paște o sută de mii de sticle, de 3,5 ori mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Următoarele în top sunt vinurile roşii seci roșii. Același combinat a vândut 100 de mii de sticle, de două ori mai multe decât de sărbătorile pascale de anul trecut.

Şi vânzătorii din piețe au rămas mulțumiți. Cele mai mari cozi s-au format la tarabele cu legume, carne și ouă:

«A fost bine, s-a vândut bine. Și roșiile, și castraveții, și ardeii».

«Având bani, neavând bani, tot vin și cumpără câte un ardei, câte un castravete, ca să aibă ceva frumos pe masă».

Şi ouăle au fost cumpărate cu zecile, inclusiv pentru Paştele Blajinilor:

«Față de anul trecut, mult mai bine. Cu căldările, cu suporturile pentru ouă, oamenii au cumpărat».

«Zece luau prin post, dar dacă a venit Paștele, fiecare a vrut să aibă o sărbătoare frumoasă și cu toate pe masă. Luau și 30, și 60».

În următoarele zile, moldovenii intră din nou în febra cumpărăturilor, pentru că duminică și luni este marcat Paștele Blajinilor.

Sursa: rtr.md