Viitorii posesori de mașini vor primi certificate de înmatriculare de tip nou. De când vor fi acordateCertificatele de înmatriculare și cele de înmatriculare provizorie vor fi eliberate după modelul nou, aprobat de Guvern. Hotărârea a fost publicată vineri în Monitorul Oficial. Actele de înmatriculare noi vor fi eliberare de Agenția Servicii Publice (Registru), imediat după ce vor fi create condițiile necesare pentru punerea în circulație a certificatelor de tip nou, însă nu mai târziu de 1 martie 2018.

Certificatele de înmatriculare nu vor mai conține numărul motorului. Prin urmare, motoarele mașinilor vor putea fi schimbate, fără a avea nevoie de acte suplimentare. În certificarele de înmatriculare de tip vechi, numărul motorului este unul dintre elementele de verificare în care există suspiciuni că mașina este furată.

La fel, noile acte vor conține mai multe date. Mai exact:

  • câmpul de date D2 se va numi ”Tipul vehiculului”, în loc de ”Model”;
  • câmpul de date D3 se va numi ”Descrierea comercială”, în loc de ”Tipul caroseriei”;
  • câmpul de date J1 se va numi ”Categoria/subcategoria vehiculului”, în loc de ”Tipul vehiculului;
  • apare un câmp de date nou ”52 Tipul caroseriei”;
  • câmpul de date X se va numi ”X1 Mențiuni speciale”.

Noile certificate de înmatriculare vor avea același preț, iar posesorii de acte de înmatriculare și înmatriculare provizorie nu vor fi nevoiți să le schimbe.

La ședința de marți a Guvernului, urmează să fie examinat un proiect elaborat de Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, care vine cu noi reguli pentru înmatricularea mașinilor. Mai exact, proprietarii mașinilor, care le vor înmatricula în țară, nu vor mai fi obligați să prezinte asigurarea autovehicului. Și asta pentru că se va verifica în baza de date, dacă asigurarea a fost perfectată. Documentul prevede criterii de clasificare a vehiculelor, tipurilor de vehicule și de caroserie. La fel, o altă noutate a documentului, este introducerea înmatriculării provizorie pentru probe. Prevederea va fi valabilă pentru dealerii auto, care vor să facă test-drive-uri cu mașinile importate. Prin urmare, mașinile cu care se vor face probe vor putea fi înmatriculate. De un an, dealerii nu mai pot scoate mașinile din salon pentru test drive, deoarece nu mai eliberează numere de tranzit.

Sursa: bizlaw.md