Timp de 27 de ani tara noastra a stat pe loc, ba chiar a dat inapoi. Lucinschi Ce se intampla in Moldova este iesit din comun

Timp de 27 de ani tara noastra a stat pe loc, ba chiar a dat inapoi. Este parerea pe care o impartasesc cei mai multi dintre presedintii Republicii Moldova. Acum trecem, poate prin cea mai dificila perioada, spun ei, si este nevoie de vointa politica pentru a o putea depasi. 

In cei 27 de ani de independenta Republica Moldova oscilat intre Est si Vest, iar din acest motiv s-a batut pasul pe loc. 

Petru LUCINSCHI, FOST PRESEDINTE:  “Noi niciodata timp de 27 de  ani nu ne-am asezat serios sa dicutam cum construim tara asta. La fiecare schimbare de guvernare se incep problemele cu vectorul de dezvoltare a tarii noastre. E imposbil sa obtii niste rezultate de lunga durata.“

Lucinschi spune ca isi doreste ca in tara sa domine linistea. Asta pentru ca astazi traim una din cele mai grele perioade.

Petru LUCINSCHI, FOST PRESEDINTE: “Acum ce se intampla in Moldova este iesit din comun. Atata rautate in oameni.“

Petru Lucinschi afirma ca tocmai pusese tara pe picioare cand au preluat-o comunistii.

Petru LUCINSCHI, FOST PRESEDINTE: “Anul 2000 -2001 sunt poate cei mai linistiti. Ma mandresc cu faptul ca atunci cand am plecat de la presedentie liniste, soare, flori. Da, a venit schimbare brusca, comunistii dar era liniste intre oameni. Nu era tensiunea aceasta si contrapunerea de idei.”

Dupa 27 de ani de independenta suntem exact acolo de unde ne-am pornit, crede fostul presedinte interimar Mihai Ghimpu care s-a remarcat prin refuzul de a participa la Parada de 9 mai, organizata la Moscova, dar si prin decretarea zilei de 28 iunie drept zi a ocupatiei sovietice.

Mihai GHIMPU, FOST PRESEDINTE INTERMAR: Ar trebui acum sa ne bucuram. Am adus limba si alfabet, suveranitate, tricolul, limbara romana, dar din pacate lucrurile nu au mesr asa.  Lipsa economiei, prezenta armatei ruse si ce tine de justitie. Aici e problema.” 

Mihai Ghimpu sustine cea mai sumbra perioada a fost dupa 2009 cand a fost furat miliardul.

Mihai GHIMPU, FOST PRESEDINTE INTERMAR: “Fila neagra este din 2009 cand ne-am unit crezand ca si colegii sunt in acealasi gand.”

Fostul presedine interimar Marian Lupu crede ca tara noastre are viitor.

Marian LUPU, FOST PRESEDINTE INTERIMAR:  “Trecem niste timpuri destul de dificile, dar sunt sigur ca stat aceasta generatie, viitoare generatie vor asigura viitor prosper.”

Intr-un interviu acordat Europei Libere, Igor Dodon sustine ca problema cea mai mare a tarii este migratia. Desi se declara adversar al guvernarii, Igor Dodon a promulgat mai multe decrete inaintate de democrati printre care si legea amnistiei fiscale.

Igor DODON, PRESEDINTE: “Trebuie s-o spunem sincer de ce pleaca lumea din tara. Nu au incredere in ceea ce se intampla în Republica Moldova.” 

Mihai GHIMPU, FOST PRESEDINTE INTERMAR: “Sa nu renunte la indepedenta pentru ca este pamantul nostru.”

Marian LUPU, FOST PRESEDINTE INTERIMAR: “Sa iubeasca Republica Moldova pentru ca este o natiune care are viitor.”

Petru LUCINSCHI, FOST PRESEDINTE: “Sa devenim cetateni.”

Nu am reusit sa vorbim cu fostii presedinti Mircea Snegur si Vladimir Voronin, iar Nicolae Timofti a declarat ca nu poate sa ne ofere un interviu.Republica Moldova a avut pana acum sase presedinti de tara. Primul presedinte Mircea Snegur si succesorul acestuia Petru Lucinschi au fost alesi de popor. In 2001, Vladimir Voronin a fost ales de parlament.

Voronin a fost singurul presedinte care a detinut doua mandate consecutive. Dupa incercarile esuate de alegere a presedintelui, in septembrie 2009, interimatul functiei de sef al statului a fost preluat de catre liberalul Mihai Ghimpu, iar apoi de catre democratul Marian Lupu.

Dupa criza politica din 2012, presedinte al Republicii Moldova este ales Nicolae Timofti. Acum doi ani, Igor Dodon a fost ales presedinte al Republicii Moldova prin vot direct.

Sursa: protv.md