VIDEO// România repară spitalele R. Moldova la standarde europene. Copiii pot beneficia de azi înainte de un mai bun tratamentRomânia își arată din nou angajamentul față de ajuta cetățenii Republicii Moldova, prin proiecte palpabile care să le îmbunătățească traiul de zi cu zi. Tocmai de aceea, pe lângă școli și grădinițe pe care le renovează constant de ani de zile cu pentru 30 de milioane de euro din banii contribuabililor români, România investește și în infrastructura de sănătate a Republicii Moldova, renovând și dotând spitalele cu aparatură performantă la standarde europene.

În acest context, ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a inaugurat, vineri, Secția Urologie Pediatrică și Secția Ginecologie Infantilă din cadrul Institutului Mamei și Copilului de la Chișinău. La eveniment au participat Ministrul Sănătății, Ruxandra Glavan, Directorul general al IMSP Institutul Mamei și Copilului, Sergiu Gladun, precum și reprezentanți ai corpului medical.

Alte 2,5 milioane de euro investite în sănătate 

Lucrările finanțate de Guvernul României, din bugetul Asistenței Oficiale pentru Dezvoltare gestionat de MAE de la București, fac parte din proiectul de renovare, reabilitare și dotare cu echipamente a maternității și departamentului pediatrie din cadrul Instituției Medico-Sanitare Publice Institutul Mamei și Copilului. Întregul proiect, care beneficiază de granturi cumulate de 2.500.000 Euro, a debutat la începutul anului 2015 și urmează a fi finalizat în a doua jumătate a acestui an.

Anual, în cadrul Secției Urologie Pediatrică, sunt internați circa 1.400 de copii cu malformații reno-urinare și afecțiuni dobândite și sunt efectuate circa 1.000 de intervenții chirurgicale de specialitate, se precizează într-un comunicat de presă al Ambasadei României de la Chișinău.

Secția Ginecologie Infantilă funcționează din 1985, fiind singura de acest fel din Republica Moldova, deservind pacienți de pe întregul teritoriu. În acest moment, aceasta beneficiază de 20 de paturi, iar anual în cadrul acestei secții sunt tratați aproximativ 700-800 de pacienți, cu vârste cuprinse între 0 și 18 ani. Reparația ambelor Secții a început în luna august 2016, iar suma totală a investiției este de 4.403.870 lei moldovenești. Secţiile au fost renovate la standarde europene și reprezintă baza clinică de pregătire a cadrelor medicale. 

Sursa: evzmd.md