VIDEO // Poliţiştii de frontieră au destructurat un grup specializat în migrația ilegală a străinilorPolițiștii de frontieră din cadrul Direcției regionale Sud au anihilat o grupare criminală specializată în organizarea migrației ilegale pentru cetățenii statelor asiatice, informează Democracy.MD.

Conform unei informații operative obținute la sfârșitul lunii februarie, ofițerii de urmărire penală și cei de investigații speciale din cadrul Direcției regionale Sud au documentat, cu suportul informațional și tehnic al ofițerilor Serviciului Informații și Securitate, activitatea unui grup de cetățeni moldoveni și străini, care urmau să faciliteze trecerea clandestină peste frontiera de stat a mai multor persoane din Sri Lanka.

Astfel, în noaptea de 12 martie curent, cu ajutorul sistemelor video mobile de termoviziune, pe sectorul de responsabilitate a SPF Stoianovca, polițiștii de frontieră au observant 5 persoane, care se îndreptau grăbit spre frontiera de stat.

În apropierea râului Prut, moldoveanul, călăuza străinilor, s-a pornit spre interiorul țării, fiind monitorizat continuu de către Poliția de Frontieră. Imediat a fost orientată grupa de intervenție pentru reținerea grupului, iar la doar câțiva metri de graniță, angajații de frontieră au reușit să-i captureze.

Mai mult, verificările preliminare au stabilit că bărbații, identificați la linia de frontieră, sunt cetățeni din Sri Lanka, cu vârstele cuprinse între 20 și 43 de ani, care intenționau să ajungă în Austria tranzitând ilegal frontiera moldo-română.

Investigațiile au stabilit că cetățenii străini erau însoțiți de trei moldoveni, membri ai grupului infracțional, care aveau rolul de a primi migranții și de a-i transporta peste frontiera de stat. La scurt timp, ofițerii i-au reținut pe doi dintre aceștia, ambii de 50 de ani, care au asigurat transportul srilankezilor la frontieră, cel de-al treilea reușind să evadeze.

Concomitent, pe malul românesc al râului Prut, colegii din România au reținut un membru activ al acestui grup, cetăţean român, care avea sarcina de a prelua migranţii din Repubica Moldova, de a-i transporta şi caza pe teritoriul României, iar ulterior de a-i transmite la Timişoara.

Câteva ore mai târziu, polițiștii de frontieră au descins în mai multe localități din regiunea de sud a țării, cât şi în municipiul Chişinău. În urma percheziţiilor domiciliare, într-un apartament din centrul capitalei, au fost reținuți alţi patru cetăţeni ai Sri Lancăi, precum şi un cetăţean al Norvegiei.

În context, s-a stabilit că norvegianul, venit legal în Republica Moldova, este membru activ al grupului criminal şi avea rolul de a istrui migranţii privind normele de conduită, dar, totodată, acesta recruta persoane noi, pentru a asigura preluarea migranţilor și transportul acestora peste frontiera de stat.

După mai multe activităţi procesuale şi de investigaţii desfășurate în zilele de odihnă, la 14 martie 2016, a fost reţinut al patrulea membru al grupului criminal organizat. Acesta s-a dovedit a fi un bărbat de 42 ani, cetăţean al Republicii Moldova, din Chişinău, care avea rolul de a identifica locații de cazare pentru migranţi.

Chișinăuianul în comun cu cetăţeanul Norvegiei aveau rolul de a negocia procesul infracțional cu alţi membri ai grupării criminale aflaţi în Norvegia, Rusia, Ucraina, România, Austria şi alte ţări.

Totodată, angajații de frontieră au identificat un alt norvegian, care se află în Norvegia supra căruia există probatoriu suficient pentru a stabili că bărbatul este conducătorul grupului criminal.

În prezent, 5 persoane din componența grupului infracțional, care organizau migrația ilegală a cetățenilor străini, sunt reținute de Poliția de Frontieră a R.Moldova pentru 72 de ore.

În cazul în care va fi dovedită vinovăția acestora, persoanele riscă o pedeapsă de la 7 până la 15 ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

Sursa : democracy.md