/VIDEO/ Percheziții la una dintre cele mai mari companii petroliere. Șase persoane au fost arestate, alta căutată de poliție

Una din cele mai mari companii petroliere din țară este suspectată de implicare într-o schemă de spălare a banilor. 6 persoane au fost reținute urmare a perchezițiilor de sâmbătă, iar una este căutată de poliție. Procurorii au cerut arestarea suspecților pentru 30 de zile.

În timpul descinderilor, procurorii au depistate peste 300 de mii de lei, 57 de mii de euro, 41 de mii de dolari, 50 de mii de lire sterline și două arme fără acte. Acuzatorii susțin că suspecții dețineau funcții de conducere în diferite companii. Prin urmare, aceștia ar fi realizat tranzacții între firme pentru a ascunde urma banilor obținuți ilicit.

„La moment se examinează această versiune. Prin intermediul întreprinderii „Datario” și a altor întreprinderi care sunt vizate în acestă cauză. Câte întreprinderi în total? Ca să nu vă duc în eroare sunt fie opt, fie nouă întreprinderi care sunt vizate. Simultan ocupa mai multe funcții, nu doar două, în diferite întreprinderi cu diferite capitaluri, cu diferiți proprietari. Unde sunt administratori, unde sunt fondatori, fiind făcute tranzacții între aceste întreprinderi interdependente, le considerăm care au fost cu încălcarea inclusiv a conflictului de interese care existau între aceste două întreprinderi”, susține Roman Statnîi, procuror.

Printre arestați se numără și fostul director al companiei „Tirex-Petrol„ și fondator al „Datario” SRL, Igor Borș. Pe numele lui a fost emis mandat de arestare pentru 30 de zile. Acesta nu-și recunoaște vina.

Igor Borș nu recunoaște vinovăția în faptele incriminate în baza ordonanței procurorilor. El a declarat în fața judecătorului de instrucție că este gata să ducă răspundere pentru orice acțiune pentru toată activitatea pe care a desfășurat-o în funcție de director general la Tirex-Petrol, precum și în perioada de după”, menționează Ion Vîzdoagă, avocatul lui Igor Borș.

În timp ce procurorii spun că nu-l pot găsi pe fratele lui Igor Borș, Andrian Borș, avocatul spune ca acesta nu se ascunde, ci se afla într-o deplasare peste hotare. Anterior portalul „Mold-Street” scria ca „Datario” SRL ar avea legături cu omul de afaceri Veaceslav Platon, condamnat la 18 ani de pușcărie. Potrivit procurorilor, această versiune este examinată și în cadrul urmăririi penale. Câte 30 de zile de arest au primit și alți 5 bănuiți. Pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari suspecții risca până la 10 ani de pușcărie. 

Sursa: tv8.md