Pavel Filip si Chiril Gaburici au luat apa in gura atunci cand au fost intrebati despre suspendarea finantarii europene

De parca ar fi luat apa in gura. Premierul Pavel Filip, ministrul economiei Chiril Gaburici au evitat sa ne ofere o reactie la anuntul ca prima transa din banii europenilor nu va mai ajunge la Chisinau.

Premierul Pavel Filip si ministrul economiei Chiril Gaburici au evitat astazi sa ne explice cum ne-ar putea afecta suspendarea asistentei macrofinanciare. 

Reporter: - Dl Filip, cum ar putea sa ne afecteze neacordarea primei transe din asistenta macrofinanciare? – Dar nu comentati in niciun fel? – E adevarat ca ati trimis un mesaj in care va aratati ingrijorarea? “

Asa ne-a tratat prim-ministrul Pavel Filip, atunci cand am incercat sa obtinem o reactie de la el. Insotit de ministrul de la economie, Chiril Gaburici, acesta ne-a ignorat intrebarea.

Alocarea primei transe a asistentei macrofinanciare europene a fost suspendata pentru ca nu au fost indeplinite conditiile politice, se arata intr-o precizare a Delegatiei Uniunii Europene in Republica Moldova.

Precizare a Delegaţiei UE în Republica Moldova privind disbursarea primei tranşe a Asistenţei Macrofinanciare din partea UE pentru Republica Moldova: 

Aşa cum a comunicat Comisia Europeană în răspunsurile transmise unor reprezentanţi ai mass mediei din Republica Moldova, plăţile din cadrul Programului de Asistenţă Macrofinanciară sunt condiţionate de implementarea cu succes a unor măsuri de politică economică specifice incluse în Memorandumul de Înţelegere şi de îndeplinirea precondiţiilor politice legate de respectarea mecanismelor democratice, statul de drept şi drepturile omului.

Comisia Europeană consideră că măsurile ce ţin de implementarea politicilor au fost realizate. Totuşi, o evaluare a Comisiei realizată împreună cu Serviciul de Acţiune Externă al UE a identificat că precondiţiile politice nu au fost îndeplinite

Această evaluare a fost făcută în baza recentelor evenimente politice din Republica Moldova şi, în special, având în vedere decizia Curţii Supreme de Justiţie din 25 iunie de a invalida rezultatele alegerilor pentru primăria Chişinău.

În consecinţă, plata primei tranşe din cadrul actualului Program de Asistenţăa Macrofinanciară a fost suspendată.”

Suspendat inseamna ca va exista o noua analiza si daca in urma ei se decide ca se intrunesc conditiile pentru plata, se va decide plata primei transe. MFA nu este anulat, doar suspendat.

Sursa: protv.md