video Ilegalitati la gradinita Lastaras din capitala. Ruslan Codreanu eliberati toti din functie

După ce primarul interimar, Ruslan Codreanu, a solicitat Direcției generale educație, tineret și sport un raport amplu pe activitatea grădiniței nr.199 „Lăstăraș” din sectorul Rîșcani al capitalei au fost depistate mai multe ilegalități. Astfel, Codreanu a cerut ca concursul prin care a fost aleasă noua directoare a școlii – grădinițe „Lăstăraș” să fie anulat și să fie eliberată din funcție.

Una dintre cele mai grave nereguli depistate de Direcția educație a fost că activitățile extracuriculare care se fac în cadrul grădiniței și sunt prestate de Asociația obșetască „Lăstărașii” au loc în timpul programului curicular.

Conform regulamentului, activitățile curiculare trebuie făcute în prima jumptate a zilei, însă ele se fac în intervalul orelor 9.00 – 10.00, iar între 10.00 – 12.30 se desfășoară activitățile extracuriculare, cu plată. Acest fapt periclitează activitățile curiculare, dar și programul de plimbare și joc. Potrivit Codului Educației, activitățile pot fi prestate grupelor de vârstă 6 -7 ani, după ora 16.00 și să nu dureze mai mult de 25- 30 de min.

De asemenea, o altă abatere  este orarul din agendele elevilor care nu coincide cu orarul din cataloagele profesorilor, sunt incluse dispciplini care nu se răgăsesc în planul cadru. 

În cadrul controlului nu s-a putut verifica calitativ situația financiar menagerială a instituției deoarece câteva persoane sunt plecate în concendiu și nu sunt înlocuite. Iar contabilul grădiniței este în funcție de doar jumătate de an și nu cunoaște situația financiară înainte de activitatea sa.

Primarul interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, a reiterat faptul că această grădiniță a fost transformată în business de familie, iar afacerea este transmisă prin moștenire membrilor de familie a fostei directoare. Deși șefa DGETS, Rodica Guțu, punctează că actuala conducere a grădiniței nu a menționat nimic despre existența unui conflict de interese sau grade de rudenie cu fosta conducere.

„Pentru anul 2016 – 2017 activitățile extracuriculare au fost prestate ilegal, pentru că insituția nu a avut acordul Ministerului. Asociația nu a avut dreptul să încheie contracte cu părinții, pentru că nu are autorizații. Practic părinții plătesc pentru activități pe care instituția trebuie să le presteze gratis”, menționează Codreanu.

„Bogașevschi Eugenia a fost director timp de 28 de ani. La concurs a participat fiul Bogașevschi Dorian și Ceaușac Iana soția fiului. Ceaușa Iana a fost numită director, iar Dorian președintele Asociației. Solicit să faceți un demers către PG, CNI, Centrul de Sănătate Publică”, a adăugat Ruslan Codreanu în cadrul ședinței primăriei. 

De aemenea, Codreanu a cerut că începând de astăzi să fie anulat concursul prin care a fost aleasă noua directoare a școlii – grădinițe „Lăstăraș” și eliberați toți din funcție.

Amintim că totul a începută după ce Ruslan Codreanu ar fi fost sesizat în repetate rânduri de părinți despre neregulile ce au loc în cadrul instituției.

Sursa: unimedia.info