Ce va fi dupa alegerile parlamentare Igor Dodon Situatia din tara se va schimba radical

Alegerile parlamentare programate pentru 24 februarie 2019 vor deveni un fel de Rubicon al mandatului prezidențial, este de părere șeful statului, Igor Dodon, care a ținut să menționeze că în luna martie a anului viitor situația din țară se va schimba radical. 

„Ei au făcut tot posibil să excludă președintele din politica internă, deoarece eu nu susțin ceea ce ei fac. Acești doi ani și jumătate eu am ajutat amenii. Toate inițiativele pe care mi le-am propus în campania electorală, Parlamentul nu le-a votat. Am fost aproape de oameni. Iată ce a fost până la acest Rubicon.

Alegerile parlamentare vor fi un fel de Rubicon al mandatului prezidenţial. Ce va fi după acest Rubicon?

În cazul în care, după alegerile parlamentare, preşedintele ţării şi formaţiunea pro-prezidenţială – Partidul Socialiştilor – nu vor avea posibilitatea de a influenţa politica internă, vor exista două variante.

Prima – scoatem lumea în stradă şi, folosind toate metodele posibile, schimbăm situaţia.

A doua – le punem acestor băieți tranșant întrebarea privind trecerea la forma de guvernare prezidenţială. Nu vreau să rămân în istoria țării ca un președinte, care nu poate influența politica internă. Este o afirmare serioasă”, a spus Dodon în cadrul unei emisiuni de la „Accent TV”

UNIMEDIA amintește că alegerile parlamentare vor avea loc sub sistemul de vot mixt. 

Proiectul cu privire la adoptarea sistemului electoral mixt a fost votat pe 20 iulie de către 74 de deputați, deși Comisia de la Veneția a adoptat un aviz critic față de proiectele privind votul mixt și uninominal.

Proiectul prevede ca 51 de deputați să fie aleși în baza circumscripțiilor electorale uninominale, iar 50 de deputați – în baza listelor de partid. 

Sursa: unimedia.info