Blocul ACUM refuza invitatia PSRM Nu negociem votul cetatenilor si viitorul tarii

Reprezentanții blocului „ACUM Platforma DA și PAS” refuză invitația socialiștilor la negocieri pentru formarea unei majorități parlamentare, pe motiv că nu vor negocia votul cetățenilor și viitorul țării și nu vor intra în „jocul perfid” al PDM și PSRM.

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, spune că PDM și PSRM încearcă să mascheze alianța dintre cele două formațiuni politice și vor să atragă blocul ACUM în jocurile lor.

„Ne-am asumat cu maximă responsabilitate un singur parteneriat – cel cu cetățenii. PDM și PSRM caută să își mascheze în continuare alianța stabilită de ani de zile. Așteptăm să vedem care este conținutul și rezultatul târgului dintre Plahotniuc și Dodon care vor să folosească blocul ACUM într-o coaliție obscură. Noi nu vom intra în acest joc perfid. Dacă am face acest lucru am dezamăgi definitiv oamenii, le-am ucide speranța într-un viitor mai bun. Noi nu negociem viitorul țării și votul dat de cetățeni”, a declarat Năstase. 

Potrivit acestuia, deputații aleși pe lista blocului ACUM vor iniția proiecte de legi și le vor supune votului deputaților, astfel încât pri vot transparent toți „deputații să demonstreze responsabilitatea pe care o au în fața cetățenilor”.

„Cea mai mare spaimă a lui Plahotniuc și a lui Dodon este transparența cu care noi, cei din blocul ACUM, am decis să abordăm viitoarea noastra activitate parlamentară, activitate care va avea în centrul ei interesul cetățeanului, nimic altceva. Așa cum am mai spus, nu avem de gând să negociem votul pe care l-am primit din partea oamenilor, nu vom negoica principii, valori și, sub nici o formă, în nici un context, nu vom negocia viitorul Moldovei”, a punctat Năstase.

Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a reiterat că blocul ACUM nu va face alianțe cu PDM, PSRM și Partidul Șor, dar va propune adoptarea în regim de urgență a unui set de legi care vizează „distrugerea sistemului oligarhic și să edifice statul de drept creând condiții pentru o economie funcțională și viață bună pentru toți cetățenii.

Pachetul de acte legislative de dezoligarhizare a statului propus de blocul ACUM include adoptarea declarației Parlamentului cu privire la caracterul capturat al instituțiilor statului, ajustarea cadrului normativ pentru demiterea procurorului general, identificarea unui procuror independent, de preferință european, și investirea acestuia în funcție, demiterea conducerii SIS, a membrilor CEC, membrilor Consiliului Audiovizualului, Autorității Naționale de Integritate, a membrilor Curții Supreme de Justiție.

De asemenea, pachetul propus de ACUM include anularea sistemului electoral mixt și crearea a trei comisii parlamentare de anchetă cu privire la investigarea furtului miliardului, cu obligarea Băncii Naționale A Moldovei de a prezenta raportul Kroll 2. O altă comisie va ține de investigarea consecințelor legii amnistiei capitalului, iar a treia comisie va fi constituită pentru anchetarea operațiunilor de spălare a banilor.

Totodată, blocul ACUM propune adoptarea Legii Magnițki.

Sursa: cotidianul.md