VIDEO/ 26 de ani de la conflictul armat pe Nistru. Statul îi răsplătește pe veterani cu 100 de lei

Sute de oameni au comemorat astăzi eroii căzuți în timpul conflictului armat de pe Nistru. Și-au amintit de momentele de groază prin care le-a fost dat să treacă acum 26 de ani și i-au pomenit pe cei care și-au pierdut viața integritatea țării. Veteranii războiului s-au arătat indignați de atitudinea guvernării care îi răsplătește, pentru sacrificiul lor, cu 100 de lei.

Oamenii au ajuns la monumentul „Maica Îndurerată”, după ce au mers, pe jos, câțiva kilometri. În mulțime l-am văzut și pe Oleg Păun, unul dintre participanții la războiul de pe Nistru. Bărbatul ne-a povestit momentul în care era să fie răpus de gloanțele unui lunetist.

Un glonte a trecut pe lângă cap, am crezut că e o păsărică, al doilea glonte m-am oprit lângă o bară de metal, s-a lovit de ea și au sărit scântei în față. Am înțeles că era luneta și atunci am ascuns toate semnele, am întors chipiul și am fugit. Era distanța de 50-60 de m de la tranșee,” a mărturisit Oleg Păun, participant la Războiul de pe Nistru.

Marin Șușu spune că atunci când a început războiul era la fel de rece ca si azi.

Trebuia să împușc ca să îmi apăr patria. Era frig, nu știam locurile, nu știam nimic. Ne-au dus și ne-au lăsat. Când s-a terminat războiul, am stat o săptămână fără mâncare,” a spus Șușu.

Îmi amintesc de camarazii care au căzut pe câmpul de luptă, opt băieți. La Coșnița. Când treceți prin toate acestea, pe urmă pe suflet rămâne așa o rană și nici nu vrem să ne amintim,” a menționat Anatolie Severin, participant la Războiul de pe Nistru.

Feciorul Nadejdei Gargalâc avea doar 19 ani când a fost răpus de gloanțe.

Eu nu pot să uit. Pentru mine e foarte greu. Mai bine să nu se întâmple niciodată așa ceva. Acum nu are cine să-mi aducă o cană cu apă,” a spus Nadejda.

Și doamna Maria Marcov a rămas fără fecior din cauza acelui război.

Durerea este foarte mare. Nu trece. Îmbătrânim, am rămas fără ajutor. Pe unu aprilie l-au chemat și pe 20 iunie a murit. La podul din Bender,” își amintește Maria.

Veteranii războiului sunt supărați că, pentru sacrificiul lor, sunt răsplătiți acum cu 100 de lei.

Ce faci cu 100 de lei? Când era momentul de apărat țara, pe noi ne rugau: duceți-vă că noi vom avea grijă de voi. Cu ce au grijă ei de noi? a spus un veteran.

Să vă spun drept, nici să mă îmbăt nu-mi ajunge,” a spus un alt veteran.

Guvernul pe care am onoarea să-l conduc va face și mai departe tot ce-i stă în puteri pentru ca dvs, stimați veterani, să aveți o viață mai bună!” a menționat un participant la război.

Participanții la conflictul armat sunt indignați că acest foc al războiului mocnește până în prezent.

Acesta a fost un joc politic și când plecăm în partea cealaltă și suntem stopați la vamă când văd că vorbesc cu noi cu un ton mai ridicat mă doare sufletul,” a adăugat Oleg Păun.

Chiar dacă în 1992 noi nu am avut o finalitate a acestui conflict pe parcursul a 26 de ani în RM nu s-au mai produs alte conflicte, iar în mare măsură acesta se datorează oamenilor care au luptat,” a spus Candu.

Deși nu a participat la eveniment, deoarece se află peste hotare, Igor Dodon a scris, pe o rețea de socializare, că încă rămânem ostatici ai conflictului transnistrean. Războiul la Nistru a izbucnit pe 2 martie 1992. Cel puțin 300 de moldoveni au murit în acel război, dar cifra exactă nu este cunoscută nici până în prezent.

Sursa: tv8.md