Victor Osipov și Dmitri Rogozin se vor întîlni la MoscovaCopreședinții Comisiei moldo-ruse pentru cooperare comercial-economică, vicepremeirul interimar al Republicii Moldova Victor Osipov și vicepremierul rus Dmitri Rogozin vor avea o întrevedere pe 24 iunie, în Moscova.

Informația a fost confirmată pentru „NM” de surse din cadrul guvernelor Moldovei și Rusiei. Părțile deocamdată nu au comentat agenda întrevederii. „În cadrul acestei întîlniri urmează să stabilim problemele principale pentru discuții. Este vorba despre un set întreg de probleme de ordin comercial-economic”, a comunicat pentru „NM” Victor Osipov, menționînd că nu dorește să facă declarații pînă la întîlnirea cu omologul său rus.

Întrebat, dacă se va discuta despre reluarea ședințelor comisiei interguvernamentale moldo-ruse, care nu s-au mai desfășurat din toamna anului 2013, Osipov a răspuns afirmativ. „A sosit deja timpul pentru a întreprinde măsuri pentru reluarea activității comisiei interguvernamentale și noi transmitem semnalele respective diferitor instituții”, a spus Osipov.

Printre cele mai acute probleme în relațiile moldo-ruse de soluționarea căror este interesat Chișinăul se numără ridicarea embargoului la exportul de alcool, fructe și produse din fructe și legume moldovenești pe piața rusă, problemele cu care se confruntă muncitorii migranți moldoveni în Rusia și reglementarea diferendului transnistrean.

Partea rusă în repetate rînduri și-a anunțat disponibilitatea să discute cu partea moldovenească intenția Chișinăului de a interzice legislativ retransmisiunea posturilor rusești de televiziune, consecințele implementării Acordului de asociere cu UE pentru relațiile comerciale dintre cele două țări, dar și eliminarea prevederii privind parteneriatul strategic cu Rusia din programul Guvernului Republicii Moldova.

Sursa : Noi.md