Universitatea de Medicina din Moldova a cumparat doua CADAVRE din Rusia. Cat au costat acestea si pentru ce au fost achizitionate

80 de mii de dolari. Atât a plătit Universitatea de Medicină din Moldova pentru două cadavre livrate ţării noastre de Rusia. Acestea au fost prelucrate special, astfel încât studenţii de la anul I să poată învăţa anatomia umană.

Atât profesorii, cât şi studenţii spun că cele două mulaje sunt performante, nu au miros şi pot fi studiate fără măşti, iar toate organele sunt în stare perfectă. Aceştia au aşteptat achiziţia cinci ani, timp în care au studiat pe mostre sovietice, păstrate în subsolul universităţii.

Primul cadavru, care a ajuns deja la Universitate, a fost prelucrat cu soluţii speciale mai bine de jumătate de an. 

Şeful catedrei Anatomia Omului spune că acest cadavru poate rezista sute de ani. El nu este toxic, nu are miros şi păstrează culoarea naturală a muşchilor. Datorită noilor tehnologii, țesutul biologic este substituit cu unul din plastic.

“Este un cadavru natural, iniţial disecat cu evidențierea vaselor, nervilor, mușchilor, apoi urmează o tehnologie specială de plastinare, de îmbibare cu substanţe vâscoase. Nu au acces direct însă e foarte demonstrativ, cu un arătător laser, o să punem şi numere o să fie foarte accesibil şi atunci studenţii o să vadă ce şi cum”, a afirmat șeful catedrei Anatomia Omului, Ilia Catereniuc.

Până acum, la Universitate ajungeau cadavrele care nu erau identificate şi preluate o perioadă îndelungată de rude.

“La moment în ţara noastră sunt probleme cu achiziţionarea materialului cadaveric. Nu am primit nici un cadavru în ultimii cinci şase ani. Tot cu ce lucrăm noi acum sunt încă din timpul sovietic care se păstrează la noi în subsol”, a adăugat șeful catedrei Anatomia Omului, Ilia Catereniuc.

Studenţii spun că până acum orele practice erau un adevărat calvar.

Cadavrul bărbatului a ajuns în ţară cu avionul Centrului Internațional de Morfologie din Sankt Petersburg, Rusia. În decurs de zece zile urmează să ajungă şi cadavrul prelucrat al unei femei.

Costurile se ridică la 80 de mii de dolari, iar banii au fost plătiţi din bugetul Universităţii de Stat de Medicină și Farmacie Nicolae Testemițanu.

Sursa: prime.md