Unioniştii cer demisia ambasadorului României la Chişinău, Marius Lazurcă

Organizaţiile unioniste din Republica Moldova, reunite în Platforma Acţiunea 2012, au acuzat Ambasada României la Chişinău de organizarea nesatisfăcătoare a alegerilor de europarlamentari în Moldova, pe 25 mai, şi au cerut autorităţilor ţării vecine să-l retragă din funcţie pe ambasadorul Marius Lazurcă.

Într-o declaraţie a unioniştilor, citată de agenţia “Infotag”, se menţionează că pe tot parcursul zilei, la secţiile de votare cozile formate din doritorii de a vota nu s-au terminat, şi aceasta în condiţiile în care temperatura a fost în jur de 30 de grade.

“Majoritatea votanţilor au trebuit să aştepte circa două ore pentru a-şi exercita dreptul de vot. Închiderea urnelor a lăsat sute de oameni fără dreptul legal de a vota, iar aceştia și-au arătat dezamăgirea protestînd”, s-au indignat unioniştii.

În opinia lor, în loc să reprezinte un model de civilizaţie şi bună organizare, ziua alegerilor europene a reprezentat la Chişinău un veritabil fiasco, ce dăunează grav imaginii României”, a declarat copreşedintele Platformei Unioniste Acţiunea 2012, Cristian David.

În opinia unioniştilor, Bucureştiul trebuie să îi trateze pe cetăţenii români din Republica Moldova “aşa cum sînt trataţi şi cei din ţară”.

Potrivit unor date neoficiale, circa 500 de mii de cetăţeni ai României locuiesc în Republica Moldova. La alegerile de europarlamentari pentru România, din 25 mai, în Moldova au fost deschise doar opt secţii de votare, situaţie care nu le-a permis tuturor doritorilor să voteze. Cozile de la secţiile de votare s-au menţinut pînă la închiderea acestora, dar numai circa 9 mii de persoane au putut să voteze. Conform unor date preliminare, niciunul dintre candidaţii la funcția de deputat în Parlamentul European dintre reprezentanţii Moldovei, care au candidat pe listele partidelor din România la alegerile pentru Parlamentul European, nu a devenit eurodeputat.

 

 

 

 

Sursa : Noi.md