Un elev a dat în judecată Ministerul Educației, după ce i-a fost anulat examenul de BAC la Limba română. Ce a decis instanțaUn elev din Republica Moldova a dat în judecată Ministerul Educației, după ce rezultatele la examenul de bacalureat la Limba și literatura română au fost anulate pe motive de fraudă. Din această cauză, absolventul a cerut 100.000 de lei despăgubiri în instanță, susținând că a ratat studiile la o universitate din Franța, la care a fost admis. 

Elevul ar fi susținut examenul la Limba și literature română, grupa alolingvi, la data de 3 iunie 2016. După susținerea tuturor examenelor, în baza de date au apărut rezultatele examenului de bacalaureat la Limba și literatura română, fiind apreciat cu nota 8,62. Ulterior, nota sa a fost tăiată, cu inscripția „Anulat pentru fraude”, cu posibilitatea de a susține examenul în următorul an.

Reclamantul s-a adresat Ministerului Educației cu o cerere prealabilă, prin care a solicitat anularea deciziei Comisiei Naţionale de Examinare cu privire la anularea lucrării sale de bacalaureat și validarea notei 8,62 cu care a fost apreciat din start.

Elevul și avocatul său susțin că nu au primit nici un răspuns în termenii legali, aceștia fiind nevoiți să se adreseze cu o altă cerere. De data aceasta au anexat și confirmarea de admitere la Universitatea Bretania Occidentală, din Republica Franceză.

Ulterior, elevul a primit un răspuns din partea Ministerului, precum că lucrarea reclamantului a fost anulată prin decizia Comisiei Naţionale de Examinare, prin care s-ar fi demonstrat fraudarea examenului. Indicatorii menționați nu au fost recunoscuți de către elev, nefiindu-i clare motivele anulării lucrării.

Astfel, elevul s-a adresat în instanța de judecată prin care a cerut acceptarea notei 8,62 la examenul de bacalaureat la Limba și literatura română, eliberarea diplomei de bacalureat și încasarea prejudiciului moral în sumă de 100.000 de lei de pe urma imposibilității de a merge la Univeristatea Bretania Occidentală, din Republica Franceză, unde a fost admis.

Judecătoria Buiucani a fost de partea elevului: a decis să îi valideze lucrarea de bacalaureat, cu menținerea notei acordată de către evaluator, însă a respins cererea de achitare a prejudiciului moral de 100.000 de lei.

Decizia a fost atacată în instanța următoare de către ambele părți, atât Ministerul Educației, cât și elevul împreună cu avocatul său.

Conform unei decizii ai Curții de Apel, s-a adeverit că răspunsurile la itemii până la eseu sunt foarte slabe, însă, la eseu este scris un text coerent, corect, fraze formulate logic. De asemenea membrii Comisiei Naţionale de Examene au constatat cu certitudine prezenţa de soluţii identice în testele a 2 candidaţi, motiv suficient de a demonstra fraudarea si care să determine anularea examenului pentru candidaţii respectivi. Or, nu poate fi pusă sub semnul egalităţii „inspirarea din aceeaşi sursă a doi candidaţi” cu inspiraţi de aceeaşi sursă.

Mai mult, potrivit Comisiei,  candidaţii au studiat în instituţii diferite.

Astfel, Curtea de Apel a anulat decizia emisă de Judecătoria Buiucani, repsingând cererea elevului și a avocatului. Decizia Curții de Apel a fost menținută și de Curtea Supremă de Justiție.

Sursa: bani.md