Un centru modern de dializa a fost deschis la Balti. Proiectul a costat 1,3 milioane de euro, iar serviciile sunt gratuite

Un centru de dializă modern, dotat cu utilaj performant a fost deschis la Bălţi. Acest lucru a fost posibil datorită Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, care a încheiat un parteneriat public privat. Costul proiectului este de 1,3 milioane de euro, iar şedinţele de dializă vor fi gratuite. 

Eduard Ioniţă are 43 de ani şi, de mai bine de un an, trăieşte fără ambii rinichi. Viaţa acestuia depinde de şedinţele de dializă la care merge de trei ori pe săptămână. Bărbatul spune că noul centru de dializă este o şansă la o viaţă mai bună. 

“Aşa, un pic am ameţeli, dar e mai bine. Ajută tare, să nu fi fost dializa”, a zis pacientul Eduard Ioniţă.

Iar Elena Ţîgaciuc merge la dializă de peste şase ani. Până acum, ea făcea tratamentul la spitalul din Bălţi, unde aparatele erau învechite. Elena spune că, de când face dializa în noul centru, se simte mai bine.

“Aici este totul modern, european, curat, e super. Eu sunt mulţumită”, a spus pacienta Elena Ţîgaciuc.

Centrul are o capacitate de două sute de pacienţi.

“Sunt echipate cu un soft, care permite pacienţilor să vadă, în timp real, calitatea tratamentului de dializă, în timp ce acest tratament se întâmplă. Practic, ei pot să vadă pe monitoarele aparatulelor un grafic şi foarte uşor pot să identifice cât de eficient este acest tratament de dializă”, a zis investitorul Gheorghe Bulat.

“Ne bucurăm că am reuşit să inaugurăm, în zona de Nord a Republicii Moldova, pentru populaţia din această zonă servicii de calitate. Altfel spus, aducem acasă experienţa centrelor de dializă europene, aducem calitatea europeană la noi acasă, astăzi, aici, în oraşul Bălţi, pentru populaţia care are nevoie de aceste servicii”, a afirmat secretarul de stat Ministerul Sănătăţii, Boris Gîlca.

În Moldova sunt peste 600 de persoane care suferă de insuficienţă renală. Potrivit datelor statistice, în ultimii doi ani, numărul acestora a crescut cu 25 la sută.

Sursa: prime.md