UE: Tineri basarabeni care dețin cetățenia României vor putea călători gratuit cu trenul în Europa. Detalii

Tineri din statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv tinerii basarabeni care dețin cetățenii României, vor putea primi, în anul în care împlinesc vârsta de 18 ani, câte un bilet de tren gratuit, pentru a putea călători țările UE.

Programul-pilot a fost bugetat cu 12 milioane de euro la nivel comunitar, în cadrul Bugetului Uniunii Europene pe anul 2018, pentru care Parlamentul European a votat, miercuri, la Strasbourg, un raport cu 414 voturi pentru, 163 împotrivă și 90 de abțineri, scrie hotnews.ro.

Europarlamentarul român Siegfried Mureșan (PMP/PPE), negociatorul-șef al Parlamentului European pentru proiectul de buget al UE pe anul 2018, a explicat că biletul oferit prin programul Interrail va putea asigura călătorii timp de 30 de zile, însă beneficiarii ar urma să poată activa cele 30 de zile într-o perioadă de 3 ani.

„Ne propunem să lansăm proiectul la 1 iunie 2018. Comisia Europeană va trebui să-l implementeze, să propună o modalitate de executare a programului. Eu îmi pot imagina un sistem primul venit-primul servit. Vreau ca acest bilet să poată fi folosit într-o perioadă de 3 ani , să alegi când să activezi cele 30 de zile” – a spus Mureșan, care a promovat în Parlamentul European acest proiect în cadrul bugetului.

Potrivit acestuia, cu cele 12 milioane de euro vor putea fi cumpărate aproximativ 30.000 de bilete de tren în primul an, urmând ca apoi programul să poată fi extins, în funcție de rezultate. „Trebuie să vedem ce preț vom reuși să negociem cu companiile feroviare. Nu vom reuși să furnizăm bilete pentru toți tinerii, dar este un prim pas”.

Scopul programului Interrail este de a ajuta tinerii europeni să intre mai ușor în contact cu toate tăile și culturile locale din UE.

Sursa: tv8.md