Tranzacţie de milioane cu actiunile unuia dintre cele mai mari centre comerciale din Chisinau

Pe 26 iulie, în afara pieței reglementate sau MTF a fost înregiistrată o tranzacţie în valoare de 23,8 milioane lei cu acţiunile Casei de Comerţ Gemeni SA, care deţine magazinul cu acelaşi nume din centrul Capitalei.

Numărul de 5.606.636 acțiuni ce figurează în tranzacţie, reprezintă o cotă de circa 47,87% din capitalul centrului comercial din Chișinău.

Acţionarul de la Gemeni a depus acţiunile în capitalul unui SRL

Tranzacţia a fost efectuată sub formă de “depunere a valorilor mobiliare ca aport la capitalul social al unei societăţii cu răspundere limitată sau al persoanei juridice nerezidente”, potrivit datelor publicate pe pagina CNPF.

Din informaţiile Mold-Street, în operaţiune a fost implicată compania Kroniaco Management Limited din Cipru, care deţine 47,87% din capitalul SA Gemeni cu valoare nominală de circa 23,8 milioane lei. 

Kroniaco Management Limited a depus cota sa de 23,8 milioane lei şi în capitalul firmei Consens Imobil SRL, fondată pe 10 iulie 2018 şi care are aceeaşi adresă juridică cu SA Gemeni.

În calitate de administrator apare Alexandru Oprea, care în prezent şi administrator la SA Gemeni.

Despre Kroniaco Management Limited se știe că a fost înregistrată pe 23 ianuarie 2014 la Nicosia, Cipru, iar funcția de director este exercitată de Xenofon Chatziantoniou.

Gemeni, o afacere a lui Plahotniuc cu Poroşenko?

Compania a devenit acţionar la Gemeni la finele anului 2014, când a preluat pachetul de 47,87% de acţiuni al SA Gemeni de la OTIV Prime Real Estate B.V., care face parte din grupul de companii OTIV Prime Holding, înregistrate în Olanda și care ar fi controlate de oligarhul Vlad Plahotniuc. Din acest grup mai făceau parte: OTIV Prime Services, OTIV Prime Hospitality, OTIV Prime Media și OTIV Prime Financial, (care și-a schimbat şase ani în urmă denumirea în Generashon Financial B.V. și care controlau Victoriabank).

Denumirea OTIV coincide cu inițialele numelor membrilor familiei Plahotniuc – Oxana (soția), Timofei (fiu), Inochentie (fiu) și Vladimir. În anii 2010-2012, Finpar Victoria Limited din Cipru, care îi aparținea lui Vladimir Plahotniuc, a fost acționar unic al OTIV Prime Holding B.V.

Alt acționar important la Gemeni este firma Geomold SRL, care are un capital social de 52,3 milioane de lei, care are în calitate de fondator compania Tamarix Limited din Cipru. Aceasta este administrată de Oleksii Moskalenko, cetățean ucrainean. Despre aceste companii Ziarul de Gardă a scris că ar aparține președintelui ucrainean Petro Poroșenko. 

În 2016, Casa de Comerț Gemeni, a avut o cifră de afaceri de 45,74 milioane de lei, în scădere cu 2,3 milioane lei faţă de anul 2015. Profitul a constituit 32,45 milioane de lei, în scădere cu 4,8 milioane de lei față de 2015.

Sursa: mold-street.com