Tone de struguri Moldova dati la pamant

La mijloc de octombrie viile din raionul Căușeni mai sunt doldora de struguri. Deși ar fi trebuit să finiseze de mult recoltarea poamei,riscă să o lase pe butuc, sau să o arunce în pămînt.

Problema a apărut la soiul Moldova care a fost afectat de ploile din septembrie, iar din această cauză numeni nu vrea să-i achiziționeze.

În lipsă de contracte cu vinăriile nici vinificatorii nu-i cumpără așa că țăranii nu au decît să arunce jos tone de struguri, de o mai mare frumusețea. Situația este în zeci de potgorii din raionul Căușeni.

Tone de struguri Moldova sunt aruncați la pămînt în aceste zile, de producătorii agricoli care nu au unde își realiza marfa. Anul acesta soiul a fost afectat de ploi, intermediarii nu mai vor să o cumpere, iar fabricile de vinuri nu achiziționează. Așa că fermierilor nu le rămîne decît să o arunce la pămînt.

Dumitru Suvac din satul Tănătari are o plantație de 60 de ari cu viță de vie de soi Moldova. Bărbatul afirmă că în fiecare an recolta în jur de 12 tone struguri, marea majoritate dintre care era exportată în Rusia. În urma unei ploi din luna septembrie bobițele au crăpat, în strugure a ieșit mucegaiul, iar toată plantația s-a îmbolnăvit. În aceste condiții poama nu mai este bună pentru ambalare, la piață nimeni nu o cumpără, iar cei care fac vin nu oferă mai nimic pe ea. În aceste condiții toată recolta este dată la pămînt pentru a ușura butucii, iar fermierul plînge de jale cu gîndul la investițiile făcute timp de un an.

Bărbatul afirmă că a fost și la piață, și pe la fabricile de vinuri dar că nimeni nu are nevoie de strugurii lui. Acesta a adunat poloboace de pe la rudele din sat și a zdrobit vreo trei tone de vin, ce va face cu el însă nu știe. Acesta afirmă că în vie îl mai așteaptă vreo 12 tone de struguri care însă vor fi și ei îngropați în pămînt.

Și în plantația lui Gheorghe Berlinschi situația este aceeași, bărbatul și-a dat la pămînt deja o parte din struguri dar îi mai rămîn vreo 50 de ari. Acesta susține că în acest an este în pierdere cu zeci de mii de lei, asta pentru că a efectuat toate tratările la timp, a plătit muncitori, ca într-un final să se aleagă cu nimic. Fermierul susține că problema e la majoritatea producătorilor de struguri Moldova, dar că nimen nu i-a nici o măsură.Viticultorii sunt în culmea disperării.

Primarul satului spune că în aceste condiții riscăm ca în cîțiva ani viile din regiune să se transforme în pîrloage.

Direcția Agricultură și alimentație a raionului Căușeni afirmă că problema este una destul de mare și afectează toți producătorii din raionul Căușeni. Aceștia afirnă că la moment conducerea raionului duce negocieri cu faricile de vinuri din regiune pentru a achiziționa acești struguri.La moment prețul unui kg de struguri moldova în piețile din raionul Căușeni s-au înjumătățit și constituie 2 lei.

Sursa: studio-l.md