Tiraspolul vrea aeroport funcțional: Depinde de Kiev şi Chişinău

Administraţia Transnistriei vrea să obţină de la Chișinău şi Kiev permisiunea de a deschide aeroportul de la Tiraspol, relatează Politics.MD.

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta scrie miercuri publicaţia rusă “Izvestia”.

Principalul negociator al Tiraspolului, ministrul de Externe al autoproclamatei RMN, Vitalii Ignatiev, a declarat că, “deşi în ultimul timp această problemă nu a fost una principală în cadrul negocierilor, aceasta se încadrează în acordul dintre Chişinău şi Tiraspol şi se concentrează, în primul rând, pe aspectele social-economice ale relaţiilor”.

“Subiectul privind aerodromul nostru s-a discutat la diferite etape ale procesului de negocieri. Posibilitatea de a utiliza aerodromul de la Tiraspol este o chestiune foarte importantă. Este vorba de resurse suplimentare, locuri de muncă şi noi căi logistice. Vom aborda această problemă în cadrul negocierilor. Tiraspolul şi Chişinăul au semnat un acord unde sunt identificate clar priorităţile: soluţionarea problemelor de natură umanitară şi economică. Aerodromul, la fel, face parte din agenda umanitară socio-economică.Deschiderea lui este în interesul populaţiei Transnistriei”, a spus Ignatiev.

În opinia sa, utilizarea aerodromului de la Tiraspol “va permite republicii să rezolve o serie de probleme economice, să stabilizeze comerţul şi, în general, să facă regiunea mai deschisă pentru lumea exterioară”. Însă, pentru aceasta este nevoie de permisiunea Moldovei şi Ucrainei de a survola spaţiul lor aerian.

“Dacă vom putea ajunge la o înţelegere, atunci ultimul cuvânt îi va aparţine Organizaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civile ICAO. Numeroasele controale ale experţilor confirmă faptul că, din punct de vedere tehnic, aerodromul este gata să permită aterizarea avioanelor. Principalul impediment în utilizarea aerodromului nostru nu este starea tehnică a pistei, ci nedorinţa politică a Chişinăului de a deschide spaţiul aerian deasupra Moldovei”, a spus Ignatiev. 

Purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gamurari, a declarat că “negocierile, inclusiv în această problemă, trebuie să se desfăşoare în formatul actual”.

“Chişinăul nu a încercat niciodată să blocheze Tiraspolul, dar noi acţionăm din regulile jocului recunoscute în lume. În orice caz, problema ce ţine de aeroport este un proces de negocieri, care nu poate fi rezolvat doar de o parte”, a spus Gamurari.

Experţii de la Chişinău au vorbit repetat despre problema aerodromului de la Tiraspol. În opinia lor, până la reglementarea definitivă a conflictului transnistrean, Chişinăul şi Kievul nu vor putea conveni asupra deschiderii acestuia, deoarece sunt necesare garanţii precum că aerodromul nu va fi folosit în scopuri militare. În prezent, toate acţiunile, inclusiv rotaţia pacificatorilor ruşi din Transnistria, se realizează prin intermediul aeroportului din Chişinău, cu acordul autorităţilor Republicii Moldova. Liderii autoproclamatei RMN, de asemenea, pleacă din Transnistria la Moscova prin Chişinău. Anterior ei foloseau în acest scop aeroporturile din Odesa sau Kiev, dar după 2014 Ucraina şi-a închis spaţiul aerian pentru Rusia. În prezent, avioanele companiilor aeriene moldoveneşti care zboară spre Rusia survoleaz ă spaţiul aerian al Ucrainei, iar cele ruseşti sunt obligate să zboare prin România, Ungaria şi Polonia.

Sursa: politics.md