Tiraspolul se jeluie lui Putin pe „blocajul” importului de carburanți.

Tiraspolul s-a plîns lui Putin

A doua zi după vizita Preşedintelui în exerciţiu al OSCE, ministrul de externe al Germaniei Frank-Walter Steinmeier la Chișinău și Tiraspol, pretinșii deputați din Sovietul Suprem de la Tiraspol s-au adresat președintelui rus, Vladimit Putin, vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, Dumei de Stat din Rusia și Consiliului Federal, cu privire la „blocajul” de către Republica Moldova și Ucraina a importului de carburanți, transmite publicația Vesti PMR.

Partea transnistreană acuză Republica Moldova și Ucraina de instituirea unei adevărate blocade a carburanților prin faptul că nu permit trecerea cisternelor cu carburanți prin segmentul transnistrean al hotarului moldo-ucrainean.

Surse de la Ambasada Ucrainei în Republica Moldova au declarat pentru dechide.md că această tulburare a apelor în jurul unei probleme a carburanților este în favoarea grupului Sheriff, care ar recurge la asemenea trucuri informaționale în contextul așa-numitor alegeri prezidențiale din republica nerecunoscută. O poziție oficială a Kievului va veni în cel mai scurt timp.

Spicherul parlamentului, Andrian Candu, a declarat pe 25 iulie după ședința platformei parlamentare de consultare și control parlamentar pentru realizarea politicii de reîntregire a Republicii Moldova, că în Transnistria pentrolul ajunge atât din direcția Ucrainei, cât și din Republica Moldova.

Prim-viceministrul pentru Reintegrare, Gheorghe Balan, a declarat pentru Deschide că informațiile privind criza carburanților în Transnistria sunt niște speculații.

Așa-numitul minister de externe de la Tiraspol a declarat că situația critică în care a ajuns piața de produse petroliere din stânga Nistrului, ar fi apărut după ce Ucraina și Republica Moldova nu au permis importul de carburanți în regiunea transnistreană. Autoritățile de la Tiraspol sunt nemulțumite de faptul că circulația mărfurilor de import este blocată la nivelul punctelor „Cuciurgan-export” și „Slobodca-export”.

Sursa : deschide.md