Tiraspolul a avertizat Chişinăul despre consecinţele cooperării cu NATO

Participarea activă a Moldovei în cadrul NATO – este o ameninţare serioasă, care modifică considerabil echilibrul geopolitic din regiune. De această părere este adjunctul ministrului afacerilor externe al Transnistriei, Vitalie Ignatiev.

Ignatiev a declarat că pacificatorii moldoveni din Zona securităţii sunt instruiţi de ţările membre NATO, în timp ce „partea moldovenească demonstrativ refuză să participe la cursurile de instruire organizate de Academia militară rusă, la care participă regulat pacificatorii transnistreni”, informează IA Novosti PMR.

„În afară de acţiunile cu caracter distructiv ale Republicii Moldova în Zona de securitate, o ameninţare puternică este instalarea sistemelor antirachetă americane în România. În ultima perioadă, pot fi observate mai multe aspecte negative legate de comportamentul militarilor moldoveni, care participă sau sunt cauza unor incidente. Este vorba de un complex de acţiuni care poate avea consecinţe grave. De fapt, acesta deja are un impact negativ asupra situaţiei în Zona de securitate, deoarece interesele NATO se află într-o anumită contradicţie cu cele ale Federaţiei Ruse şi Transnistriei”, – a spus Ignatiev.

Amintim că recent s-a aflat că Republica Molodva va participa la summitul NATO în luna septembrie.

Partidul Social Democrat consideră că SUA atrage intenţionat Moldova în conflict militar cu Federaţia Rusă.

Menţionăm că unii politicieni moldoveni nu odată s-au proclamat în susţinerea ideii de aderare a Moldovei la NATO. În special, membrul Partidului Liberal Reformator, Ana Guţu, a declarat că „va fi okey dacă Moldova va adera la NATO”. Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, în general consideră statutul de neutralitatea a ţării noastre o greşeală şi spune că, dacă aceasta ar fi depins de el, ar fi votat pentru aderarea la NATO.

Moldova este atrasă în mod viclean în NATO, consideră vicepremierul Federaţiei Ruse Dmitrii Rogozin, iar Preşedintele României, Trăian Băsescu, vorbeşte deschis despre faptul că Moldova trebuie să se gândească bine dacă are nevoie de neutralitate. Potrivit Partidului Social Democrat, aceasta denotă intenţiile lui Băsescu de a aduce în Moldova armata NATO şi să implice ţara noastră în război.

Rusia, la rândul său, înţelege creşterea forţelor NATO ca o demonstraţie de intenţii ostile, şi în caz de necesitate va întreprinde acţiunile necesare. „Rusia nu va rămâne indiferentă la întărirea forţelor NATO în Europa de Est”, a declarat primul viceministrul al Afacerilor Externe din Federaţia Rusă, Vladimir Titov.

Amintim că potrivit sondajului Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor din RM, 39,4% din cetăţeni sunt categoric împotrivă aderării Moldovei la blocul militar NATO.

 

Sursa : alfanews.md