Tineri din RM, colaboratori ai serviciilor secrete în scop terorist

Doi tineri din raionul Comrat, reţinuţi la finele lunii iunie curent pentru pregătirea acţiunilor de destabilizare a ordinii în stat, au fost condamnați la câte 5 ani de închisoare cu suspendare.

Ajunși pe banca acuzaților, tinerii au fost acuzați de acordarea suportului serviciilor secrete străine în scop terorist și de pregătirea la organizarea unei formaţiuni paramilitare ilegale.

Inculpații au fost condamnați câte 5 ani de închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe un termen de probă de 5 ani. Prin aceeaşi sentinţă, inculpaţii au fost privaţi de dreptul de a activa în domeniul circuitului de arme pe o perioadă de 5 ani.

În cadrul audierilor, tinerii şi-au recunoscut vina, au colaborat cu ancheta, divulgând numele complicilor şi alte detalii, solicitând în schimb o pedeapsă mai blândă.

Investigaţiile pe cazul respectiv au demarat la finele lunii iunie curent, când Procuratura Generală și Serviciul de Informaţii şi Securitate au reţinut patru persoane bănuite de pregătirea unor cetăţeni ai RM pentru desfăşurarea de activităţi cu caracter subversiv şi anticonstituţional, ce ar putea dăuna securităţii de stat şi integrităţii teritoriale a ţării.

La această etapă, urmărirea penală în privinţa altor doi complici ai inculpaţilor se află în faza de finalizare, urmând ca în scurt timp să fie deferiţi justiţiei. Totodată, se întreprind acţiunile necesare pentru identificarea şi reţinerea persoanelor bănuite de organizarea acţiunilor respective sau implicate în activităţi similare. 

 

Sursa : Jurnal.md