Timofti, paravanul crimelor comise de Filat și PlahotniucMâine e Ziua Independenței. Individul care îndeplinește funcția de președinte al Republicii Moldova va apărea din nou public. Pentru prima dată după învestirea lui Streleț în funcție.

Înainte de asta mai apăruse în cadrul turului 2 al alegerilor locale. Și cam cu prilejul unor astfel de evenimente l-am văzut pe ocupantul funcției de președinte. În rest, această „legumă” a strălucit prin absență în ultimii trei ani și jumătate.

Toate crimele din ultimii ani, acoperite de „președintele Timofti”

Multă lume ar spune că Timofti „trebuie lăsat în pace”. Că el e prea „neînsemnat”, că „nu contează”, că „nu avea ce face”. Dar privite mai atent, lucrurile nu stau deloc chiar așa.

Din primăvara lui 2012, când acest individ a fost pus președinte, în Republica Moldova au avut loc atacuri raider, cetățenii au fost deposedați de afaceri, Banca de Economii și Aeroportul au fost furate, statul a fost devalizat de miliarde, leul s-a depreciat de două ori, Filat a fost demis pentru corupție și-a devenit cadavru politic, Plahotniuc a renunțat de două ori la mandatul de deputat, Leancă merge și el spre dispariția din politică, Ghimpu a ajuns la un rating de maximum 2-3%.

Iar în tot acest scenariu apocaliptic unul a stat bine-mersi în funcție. Îl cheamă Nicoale Timofti și teoretic e președinte.

Pe-acest individ puțina presă liberă nu prea l-a luat în seamă. Prea ocupată cu criminalii mai mari, gen Plahotniuc, Filat, Ghimpu sau Leancă, cel care ocupă funcția de președinte a fost trecut cu lejeritate cu vederea de mass-media.

Totuși, toate crimele produse în ultimii ani s-au comis cu buna știință a lui Timofti. SIS-ul este obligat prin lege să-l informeze pe președinte despre tot ce se întâmplă, tot acesta conduce Consiliul Suprem de Securitate.

Tot el este cel care numește judecători sau poate să-i respingă. Asta în statul cu cel mai corupt sistem judecătoresc din lume. Cred că ați auzit și povestea fostului ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruță, care l-a avertizat în mod repetat de jaful din sistemul bancar.

Președintele este și cel care are ultimul cuvânt la desemnarea premierului. Ați auzit vreun cuvânt din gura individului la ultimele 4 desemnări?

Dar, cel mai important, această legumă este președinte. O funcție care îți dă posibilitatea să eclipsezi orice alt politician din țară. Să devii vioara întâi, un adevărat lider național.

Ați auzit un singur cuvințel din partea sa de când ocupă funcția de președinte, în legătură cu crimele produse împotriva poporului în fruntea căruia a fost înscăunat? Sigur că nu! Ba mai mult. Atunci când a fost solicitat să se expună în legătură cu dezmățul din țară, cu un tupeu pe care nu te așteptai să-l aibă, „leguma” se rățoia la jurnaliști, că „el are probleme mai importante”.

Timofti, prin faptul că a ocupat funcția de președinte în ultimii trei ani și jumătate, prin tăcerea sa, a fost paravanul crimelor comise de Plahotniuc și Filat. El a asigurat și asigură în continuare „constituționalitatea” captivității statului cel mai sărac din Europa, cu cea mai coruptă justiție din lume.

Sursa : independent.md