Sute de kg. mâncare alterată, în supermarketurile din ChișinăuAproximativ 350 de kilograme de produse alimentare, preparate în supermarketurile din Capitală, au fost scoase din vânzare pentru că ar fi alterate sau pregătite în condiţii insalubre. Pe parcursul lunii decembrie, medicii de la Centrul de Sănătate Publică din Chişinău au verificat 31 de magazine.

Potrivit Centrului, în urma verificărilor au fost depistate aproape 350 de kilograme de bucate pe care nu era indicat termenul de valabilitate şi provinienţa produselor.

Astfel, angajaţii magazinului nu au putut explica de unde au procurat peştele sau carnea, din care au preparat mâncarea.

Aproape 70 de kilograme de produse gata pentru consum erau cu termenul de valabilitate expirat.
Mai mult, medicii de la sănătate publică susţin că în unele magazine, bucătarii preparau mâncarea fără mănuşi şi în condiţii insalubre, totodată, foloseau produse biodistructive neomologate de Ministerul Sănătăţii.

Încălcările nu se opresc aici, unii angajaţi care prepară aceste bucate nu au trecut un control medical.

Astfel, în urma verificărilor, autorităţile au eliberat 20 de prescripții sanitare pentru înlăturarea încălcărilor depistate. Inspectorii au întocmit 18 procese-verbale pe numele administratorilor supermarketurilor, care riscă amendă de până la patru mii de lei. Totodată, au fost întocmite nouă procese verbale pe numele unor persoane responsabile, care s-au ales cu amendă de până la 400 de lei pentru încălcarea regulilor sanitar-igienice, dar şi amendă de 4.000 de lei pentru angajarea personalului fără examen medical.

Sursa: rtr.md