Sturza despre băncile din Moldova Al „ nostro” a devenit al „vostro”

Ex-premierul și actualul om de afaceri, Ion Sturza explică într-un interviu pentru revistaProfit de ce băncile moldovenești au devenit ținta scandalurilor și atacurilor raider. “În primul rând, este vorba despre un regulator – Banca Naţională a Moldovei – foarte slab, neprofesionist şi extrem de influenţat”.

Ion Sturza afirmă Republica Moldova are cea mai restrictivă, chiar prohibitivă legislaţie bancară din lume. În aceste condiţii ne ciocnim şi de o totală lipsă de transparenţă de acţionariat. Şi mai suntem şi lider mondial la spălatul banilor.

Jumătate din bănci sunt instrumente de delapidare şi deservesc interesele afiliaţilor sau ale unui grup restrâns de persoane cu conexiuni politice.

Referindu-se la creșterea din sistemul bancar moldovenesc, ex-premierul afirmă că sistemul bancar creşte mai puţin sustenabil, delicat spus, din cauza tranzitului financiar. Ar trebui ca cineva să facă o evaluare serioasă a activelor şi pasivelor băncilor moldoveneşti. Vă asigur că vom avea multe surprize neplăcute. Ce a fost „a nostro” demult a devenit „a vostro”.

În ceea ce privește transparența sin sistemul bancar moldovenesc, Ion Sturza a spus că astăzi situaţia e de culoarea gălbenuşului mai degrabă. “Ce e de făcut? De luat mâinile politice de pe BNM. De adus profesionişti oneşti şi patrioţi la conducerea BNM. Pot fi şi străini. De ce nu?!”.

“Ce înseamnă „nu pot”?! În ce lume trăim? Cei din Occident nu pot cumpăra cartofi fără să poată dovedi provenienţa banilor. Noi în ce ţară suntem sau nu suntem? Burundia? Nu vor – „la revedere”, nationalizaţi-i”, astfel a explicat Ion Sturza refuzul acționarilor din bănci de a-și divulga identitatea.

Sursa : deschide.md