Studiu Pensia medie a unui moldovean nu acoperă minimul de existențăMai puţin de un salariat asigură pensia unui vârstnic, media normală fiind de 4 angajaţi la un pensionar, se arată în raportul: „Criza sistemului public de pensii și măsuri de intervenție” publicat, astăzi, de Expert-Grup. Conform studiului, problema sistemului public de pensii este agravată de migrarea în masă a populației apte de muncă, de angajările informale, plata salariilor în plic, dar şi de îmbătrânirea accelerată a populației.

Studiul Expert-Grup arată că pensia medie a unui moldovean nu acoperă minimul de existență, iar raportul dintre pensia și salariul mediu este cel mai mic din regiune.

Necesitatea reformării sistemului public de pensionare este stringentă, în cazul țării noastre, consideră autorii studiului. Asta pentru că sistemul nu este unul durabil din punct de vedere financiar și nici social.

Datele incluse în raport arată că deși deficitul general al Bugetului de asigurări sociale de stat s-a diminuat, discrepanța dintre contribuțiile și prestațiile de asigurări sociale s-a majorat, inclusiv în 2014.

Pentru ameliorarea situației Expert-Grup recomandă trecerea la indexarea pensiei în baza creșterii prețurilor de consum, care să aibă loc de două ori pe an, și nu anual.

În plus, autorii studiului susțin că trebuie eliminată multitudinea de pensii privilegiate pentru foști funcționari de guvern, judecători, aleși locali etc.

Aceste măsuri vor spori încrederea populației în sistemul public de pensii și, respectiv, vor scădea înclinația spre eschivare de la plata contribuțiilor de asigurări sociale, se arată în raport.

O altă recomandare este majorarea vârstei de pensionare la femei, de la nivelul actual de 57 ani la 62 ani.

O componentă fundamentală a reformei sistemului public de pensii, indicată în raport, este crearea și dezvoltarea sistemului de pensii multipilon. Acesta presupune crearea Pilonului III – un sistem de pensii la care cetățenii ar adera facultativ, iar conturile ar fi administrate de companii private.

Conform raportului, prognozele pentru anii următori nu sunt deloc îmbucurătoare. Creșterea beneficiarilor de pensii va continua, în paralel cu diminuarea numărului contribuabililor la sistem, fapt care va conduce la subminarea viabilității financiare a sistemului.

Sursa : nationalfm.md