Start înscrierii în licee. Absolvenţii claselor a IX-a au la dispoziţie 20 de zile să-şi aleagă şcoalaNoi emoţii pentru absolvenţii claselor a IX-a, care au început depunerea actelor la liceele din ţară. Ei au la dispoziţie 20 de zile să-şi aleagă şcoala, dar şi profilul de studii. Tinerii, care se bucură de vacanţă şi nu sunt în ţară, mai au o şansă – între 7 şi 15 august. Anul acesta, liceele din ţară au pus la bătaie 4.700 de locuri.

La Liceul „Gheorghe Asachi” din Capitală, copiii au venit dis-de-dimineaţă, pentru a fi primii la depunerea dosarelor pentru admiterea în clasa a X-ea.

„Am decis să plec la profilul real bilingv, am decis asta deoarece îmi place mult să studiez matematica, fizica, chimia şi cred că mă descurc în asta. Mi-am pregătit documentele de ieri”.

„În acest liceu sunt din clasa I şi totuşi am decis să rămân până la capăt cu ei, am decis să aleg profilul real bilingv”.

Aceeaşi atmosferă a fost şi la Liceul Teoretic „Universul”.

„Eu am decis să merg mai departe la liceu la profilul real, deoarece îmi plac obiectele reale şi am mai participat la nişte concursuri. E uşor acolo, mai multe cifre şi e mai bine”.

„Am decis să trec în continuare în clasa a X, la profil uman, pentru că mai bine mă descurc la limbile străine, la istorie”.

Directoarea spune că în şcoală vor fi deschise două clase liceale – una cu profil umanist şi alta – cu profil real.

„Pentru a depune actele elevii trebuie să se prezinte cu certificatul de studii gimnaziale, copia cu buletinului de identitate. În cazul în care îl au sau adeverinţa de naştere şi certificatul medical”, a comunicat directoarea Liceului „Universul”, Angela Munteanu.

În unele instituţii de învăţământ vor fi organizate şi examene de admitere.

„La „Spiru Haret” anul acesta va fi şi un examen de admitere, o probă de logică şi erudiţie pe 25 iulie. Sperăm să completăm în acest an trei-patru clase, fiindcă am avut şi mulţi absolvenţi de clasa a IX, tocmai 186″, a menţionat directorul Liceului „Spiru Haret”, Victor Ambroci.

Elevii speră să fie admişi din prima, ca să nu mai caute alte licee.

Potrivit Direcției Generale Educație, Tineret şi Sport, anul acesta, fiecare instituţie de învăţământ mediu din Capitală va trebui să aibă cel puţin două clase liceale.

„Urmează să fie înmatriculaţi în acest an 4.707 elevi, conform prognoze pe care noi le-am estimat. Dacă e să facem comparaţie cu anul precedent cifra cam este aceiaşi. Anul trecut s-au planificat 550 de locuri, dar au fost înmatriculaţi 4.400 de elevi”, a informat șeful interimar al Direcției Generale Educație din Chișinău, Alexandru Fleş.

Anul trecut, în Republica Moldova au fost înscrişi în clasa a X-ea peste 12 mii de elevi.

Sursa: canal2.md