Spitalul Republican a cumpărat ilegal un aparat de jumătate de milion de euro și nu-l foloseșteUn spital a cumpărat, cu acordul autorităților în achiziții publice, un dispozitiv medical foarte costisitor, cu încălcarea normelor legale și care nici măcar nu poate fi folosit pentru pacienți, pentru că statul a dat bani pentru procurarea lui, însă pentru investigații și consumabile așa și nu s-au mai găsit bani.

În octombrie 2014, Spitalul Clinic Republican a fost ales câștigător al unui proiect de investiții în valoare de peste 7,6 milioane de lei, bani care urmau să fie plătiți de CNAM. Proiectul consta în crearea unui departament pentru aritmiile cardiace. Conform datelor Curții de Conturi, spitalul a mai depus un proiect cu același scop și în 2013, pentru care a primit 8,7 milioane de lei. Totuși, valoarea totală nu a fost achitată, pentru acest proiect de investiții CNAM alocând Spitalului Clinic Republican 10,5 milioane de lei.

Din acești bani urma să fie amenajată o încăpere și să fie procurat un echipament de electrofiziologie pentru moldovenii cu probleme de inimă. Raportorii Curții de Conturi precizează însă că licitațiile organizate s-au petrecut cu mari abateri. „Contrar Legii privind achizițiile publice din 2007, grupul de lucru a desemnat câștigător unicul ofertant, neasigurând participarea pe scară largă a operatorilor economici, în scopul dezvoltării concurenții loiale și fără să dispună de mijloace financiare suficiente”, au scris raportorii.

Astfel, pe 27 ianuarie, Spitalul Clinic Republican a încheiat cu firma câștigătoare – SC Sante International SA – un contract în valoare de 9 milioane de lei, adică jumătate de milion de euro, la cursul valutar de atunci. Mai mult, conform contractului, spitalul s-a angajat să suporte cheltuieli suplimentare de livrare, taxe de import, de transport și diferențe ale cursului valutar. Pentru acestea s-au mai adăugat încă 1,8 milioane de lei.

Deși s-a angajat să cheltuie mai mulți bani decât avea, administrația spitalului decide peste trei luni să dea „cu titlu gratuit” echipamentul care a costat o avere Institutului de Cardiologie. Acolo, aparatajul a fost pus în funcțiune abia la sfârșitul anului trecut, în luna decembrie.

Sursa : agora.md