Sondaj: Aproximativ o treime dintre cetăţenii Republicii Moldova nu îşi cunoaște drepturile (VIDEO)Aproximativ o treime dintre cetăţenii Republicii Moldova nu îşi cunoaște drepturile. Astfel, 32% dintre respondenții la sondajul de opinie publică „Conștiița cetățenească în Moldova” nu au putut menționa niciun drept, ceea ce a provocat îngrijorare specialiștilor CBS-AXA și Fundației Est-Europene, care au prezentat astăzi principalele constatări ale acestui sondaj.

„Aceasta informaţie ne sugerează faptul ca există cetățeni care nu sunt membri cu drepturi depline ai societăţi şi nu se implică suficient în funcţionarea sa. Conform reprezentanţitor sectorului public, educaţia civică poate deveni un instrument integrator şi educativ în reducerea ponderii acestor cetăţeni „de mâna a doua” ”, consideră experții.

Conform Constituţiei Republicii Moldova, un cetăţean are atât drepturi conferite de stat, cât şi îndatoriri faţă de stat. În majoritatea cazurilor, rezidenţii din Republica Moldova au vorbit despre dreptul la libertatea de exprimare (21%), dreptul la viaţă (17%), medicamente, tratament şi sănătate (16%), educaţie (16%), precum şi despre dreptul do vot (12%). În general, respondenţii îşi aduc aminte de drepturile lor atunci când acesta drepturi sunt încâlcate. Problema încălcării dreptului la serviciile medicale şi educaţie gratuită este extrem de sensibilă în Moldova.

Un cetăţean responsabil trebuie să fie conştient nu doar de drepturile sale, ci si de obligaţiile sale. Specialiștii din Republica Moldova au remarcat că cetăţenii ţării cunosc puţine despre drepturile şi responsabilitățile lor. Din acest motiv nu şi le exercită şi îşi amintesc de ele doar atunci când sunt încălcate, 37% nu cunosc îndatoriile pe care le au faţă de stat. În majoritatea cazurilor (34%, respectiv 19%), cetaţeni Republicii Moldova au menţionat obligația de a respecta legea şi ordinea publică şi de a plăti impozitele. Au fost foarte rare cazurile în care au menţionat obligaţia de a munci (8%), de o fi cinstit, de a se comporta demn în societate (7%) sau de a nu încălca drepturile altora (5%). Pentru cetăţenii Republicii Moldova, obligația de a-şi plăti impozitele este foarte importantă, considerând-o o investiţie în economia ţării și un ajutor acordat acelor categorii ale societăţii care nu realizează venituri. 

În percepția moldovenilor, cele mai importante 5 valori personale ale unui bun cetățean sunt: drepturile omului (56%), respectarea legilor (40%), libertatea individuală (38%) și respectul pentru viața umană (34%).

Capacitatea de a accepta alte persoane, care sunt diferite, este o trăsătură necesară a unui cetățean într-o societate democratic, în care se promovează egalitatea în drepturi a tuturor oamenilor, indiferent de origine, religie, orientare sexuală și alte caracteristici. 79% dintre moldoveni consideră inacceptabil să aibă ca vecini persoane LGBT.O atitudinea prudentă, de asemenea, este manifestată față de ex-deținuți. 40% dintre moldoveni nu ar accepta imigranți în calitate de vecini. 32% dintre respondenți consideră inacceptabil traiul alături de reprezentanții altor rase/etnii.

Moldovenii, de cele mai multe ori, au avut experiența încălcării drepturilor lor în domeniul sănătății (32%), justiției (21%) și în domeniul ocupării forței de muncă (12%). Totuși, 33% dintre respondenții din Republica Moldova au declarat că nu au avut de a face cu încălcări ale drepturilor lor.

Cei mai mulți dintre respondenții moldoveni (84%) cred în importanța educației civice. De cele mai multe ori, respondenții din Republica Moldova au indicat dorința de a-și îmbunătăți cunoștințele privind drepturile omului (40%), limbile străine (20%), precum și cunoștințele privitoare la afaceri și spiritul antreprenorial. Printre diversele abilități, moldovenii ar dori în primul rând să își dezvolte abilitățile de rezolvare a conflictelor, de apărare a propriilor drepturi și interese, de dezvoltare a gândirii critice și de înființare a propriei afaceri.

Studiul a fost efectuat în perioada iunie-septembrie 2016 și a cuprins două etape: sondajul sociologic reprezentativ pentru populația adultă și focus-grupurile cu publicul și cu experții. 

Sursa: realitatea.md