Sistemul de pensii este în prag de faliment, opinie

Sistemul de pensii din Republica Moldova este în prag de faliment, pentru că numărul angajaților este insuficient pentru a întreține populația care se află la pensie. Declarația a fost făcută de analistul Victor Ciobanu în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova, transmite IPN.

„Pentru a funcționa bine, în sistemul de pensii trebuie să existe trei persoane angajate în câmpul muncii care să formeze venitul pentru un pensionar. La noi acum lucrează o persoană pentru un pensionar. Noi avem un sistem solidar de achitare a pensiei. Acum banii achitați prin contribuție ajung doar pentru o treime dintre pensionari”, spune analistul. Victor Ciobanu susține că în viitorul apropiat nu se prevede o majorare semnificativă a pensiilor și vârstnicii nu trebuie să aștepte nimic bun de la acest sistem.

Deputatul Socialist Vladimir Golovatiuc a afirmat că pensia nu trebuie să fie mai mică de 1600 de lei, minimumul de existență. „Statul trebuie să-i asigure minimumul de existență fiecărui cetățean care a ajuns la vârsta de pensionare”, spune Vladimir Golovatiuc.

Referindu-se la salarii, deputatul a menționat că numărul cetățenilor care primesc o leafă mai mică decât media pe economie este în creștere. Totodată, numărul oamenilor care primesc remunerare salarială mai mare de 10 mii de lei, în ultimii trei ani s-a dublat. Astfel, potrivit lui, are loc stratificarea populației.

Sursa: ipn.md