Semnele de alarmă care anunță CANCERUL de piele

Mâncărimea și leziunile dureroase de la nivelul pielii pot indica faptul că acolo se dezvoltă celule canceroase.

Cercetătorii au analizat 339 de cazuri de cancer de piele, iar pacienții au fost rugați să descrie intensitatea mâncărimii și a durerii, astfel încât medicii să poată stabili o corelație cu fiecare caz de cancer.

În aproximativ 37% dintre situațiile analizate s-a asociat cancerul pielii cu mâncărimea, iar 28,2% au implicat și prezența durerii.

Cercetătorii au descoperit ca mâncărimea a fost cel mai comun simptom în cazul carcinomului celular scuamos (o formă de cancer de piele care are originea în epidermă), urmat de carcinomul bazocelular (cea mai frecventă formă de cancer al pielii) și de melanom. Durerea a fost, de asemenea, cea mai răspândita în carcinomul celular scuamos. În plus, durerea și mâncărimea au apărut de multe ori împreună.

Simptomele cancerului
Cancerul de piele apare ca o modificare a aspectului pielii, de exemplu o iritație, o excrescentă, o rană care nu se vindecă sau o modificare a unui nev pigmentar (alunită) sau a unui neg. Cancerul de piele afectează de obicei zone care sunt expuse la soare în mod frecvent: gâtul, spatele, pieptul și umerii. Zona nasului este afectată cel mai frecvent.

Carcinomul bazocelular apare cu o frecvență de trei ori mai mare decât cel spinocelular. Semnele de carcinom bazocelular pot fi foarte variate și pot include modificări ale aspectului pielii ca:
- leziuni ferme, cu aspect perlat, cu vase de sânge ce au un aspect de pânză de păianjen (telangiectazii)
- pete sensibile, roșii care sângerează cu ușurință
- leziuni mici, profunde, cu aspect perlat și cu centrul deprimat
- leziuni mici, lucioase care pot semăna cu negii sau cu nevii pigmentari
- pete asemănătoare cu cicatricile, în special la nivelul feței
- leziuni pruriginoase, care sângerează, formează cruste și apoi se repetă ciclul, dar care nu se vindecă în decurs de trei săptămâni
- modificări ale formei, mărimii și culorii negilor sau nevilor pigmentari.

Sursa : ziarulnational.md