seful CNA Fenomenul coruptiei in sistemul de invatamant a luat amploare

Fenomenul corupţiei în sistemul învăţământului a luat amploare în ultimii ani, iar în unele şcoli şi grădiniţe din ţară, se cer bani pentru procurarea jaluzelelor, a mobilierului sau pentru reparaţii, ceea ce este ilegal, a declarat şeful Centrului Naţional Anticorupţie, Bogdan Zumbreanu, în contextul audierilor care au avut loc în cadrul Comisiei securitate naţională, apărarea şi ordine publică. Potrivit lui, ultimele percheziţii şi reţineri, au demonstrat că unii profesori îşi fac averi pe seama sistemului educaţional, relatează Radio Moldova Actualităţi.

„Am citit ultimele sondaje care îmi dau niște cifre alarmante. Suma plăților ilegale în educație practic s-a dublat. Am să dau crezarea acestor cifre pentru că doar în ultima noastră operațiune când a fost reținut un șef al unei asociații de părinți de la o renumită grădiniță din capitală s-a constat că averea acestuia poate concura cu averea unui om de afaceri”, a declarat șeful CNA, Bogdan Zumbreanu.

Pe de altă parte secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Angela Cutasevici, a declarat că ministerul a realizat un șir de acte normative care au drept scop descurajarea corupției în instituțiile de învățământ.

Angela Cutaseveci a mai specificat că, Ministerul Educației, încurajează persoanele dar și autoritățile publice locale care știu și cunosc despre cazurile de corupție, să le divulge organelor de anchetă pentru a contracara fenomenul corupției.

„Implicare de fapt în actele de corupție este un fenomen absolut incompatibil cu funcția didactică și cu adevărat acest lucru trebuie contracarat. Noi de fiecare dată îndemnăm atât autoritățile publice locale și prin organele locale de specialitate să fie foarte vigilente în diferite situații presupuse sau adeverite de corupție și respectiv să inițieze anchete de serviciu, să stabilească persoanele implicate și respectiv să desfășoare activități privind combaterea și prevenirea acestui fenomen”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Educației, Angela Cutasevici.

Sursa: trm.md