Petroliștii nu au avut motive să opereze ultima majorare. Carburanții s-ar putea ieftini (VIDEO)

Carburanții s-ar putea ieftini! Cel puțin așa afirmă directorul general al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Sergiu Ciobanu, care susține că petroliștii nu au avut motive să opereze ultima majorare a prețului, în condițiile în care prețul petrolului pe piețele internaționale este în ultimele luni într-o continuă scădere. Totuși, oficialul recunoaște că ANRE nu are pârghii pentru a sancționa operatorii de pe piața produselor petroliere.

„Ultima majorare nu a fost argumentată deloc de către operatori. Probabil că o să revină la normal, la acel preț care a fost anterior”, a declarat Ciobanu în cadrul întrevederii cu petroliștii. Totodată, directorul ANRE s-a arătat mirat că la stațiile PECO prețul este în creștere, iar în cazul vânzărilor angro – scade.

De altă parte, petroliștii se justifică și spun că întâmpină riscuri enorme din cauza fluctuației valutare. Potrivit lor, cursul dolarului american în ultima perioadă a fost unul instabil, iar din această cauză companiile activează în pierdere. Mai mult, importatorii de carburanți susțin că în alte țări prețurile se schimbă practic zilnic, iar situația pe nimeni nu deranjează.

„În Austria prețurile se modifică de dimineață și până seara, scad de două ori sau cresc. În Moldova în schimb prețurile sunt statice. Acea majorare de preț se operează când companiile ajung pe minus și toată lumea începe să calculeze care este Platz-ul, țițeiul… Până acum avem deja o pierdere destul de mare pe direferența de curs valutar”, a menționat reprezentantul „Petrom Moldova”, Constantin Ivas.

Conducerea ANRE a specificat că instituția va efectua controale la importatorii de produse petroliere din țară pentru a verifica corectitudinea activității acestora și nu exclude că va veni cu un șir de propuneri legislative pentru a penaliza operatorii.

Ultima majorare a prețurilor la carburanți a fost efectuată pe 19 septembrie. Astfel, un litru de benzină A95 a ajuns să coste 18.67 lei, iar un litru de benzină A92 – 18.44 lei.

 

<iframe width=”420″ height=”315″ src=”//www.youtube.com/embed/jnd1RiQ0kbs” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

Sursa : realitatea.md