Șefii agenției „Toco Tour” își recunosc vina // Au întors statului jumătate din suma prejudiciuluiFondatorul agenției de turism Toco Tour, dar și încă doi administratori ai aceleași companii au încheiat cu procurorii un acord de recunoaștere a vinovăției. Mai mult decât atât, aceștia au achitat jumătate din suma prejudiciului care li se impută.

Adjunctul-interimar al procurorului-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), Vitalie Busuioc a declarat pentru Deschide.md că, fondatorul agenții de turism și încă doi administratori și-au recunoscut vinovăția în dosarul în care sunt vizați. 

După ce acum o lună în urmă, acest dosar a fost expediat în judecată, cele trei persoane despre care v-am spus au și achitat jumătate din suma de peste 9 milioane de lei care li se impută că au prejudiciat bugetul de stat”, a explicat procurorul.

Potrivit portalului, Vitalie Busuioc a refuzat să dea numele lor și numele agentului economic, însă notează că ar fi vorba despre „Scavolin” S.R.L., denumirea juridică a agenției Toco Tur. 

Totodată, sursa amintește că, pe 17 ianuarie 2017, PCCOCS a desfășurat peste 35 de percheziţii la mai multe agenţii de turism din Capitală, sub bănuiala de evaziune fiscală care a fost documentată în perioada 1 ianuarie – 1 noiembrie 2016. 

În perioada dată, conducerea Toco Tour, împreună și prin înțelegere prealabilă cu alte persoane fizice și juridice au desfășurat acțiuni ce urmăreau neachitarea de impozite și taxe, tăinuirea obiectului impozabil precum și lichefierea mijloacelor financiare – acțiuni ce au prejudiciat bugetul de stat cu circa trei milioane de lei. 

Potrivit materialelor cauzei penale, în perioada vizată Toco Tour (cu denumirea juridică „Scavolin” SRL) a efectuat tranzacții în valoare totală de 37 870 410 lei cu SRL „System Capital Management” și în sumă de 25 555 033 lei cu SRL „Transtest”. La rândul său, SRL „System Capital Management” a întreținut relații financiare cu SRL „Transtest” în valoare totală de 26 600 919 lei. 

SRL „Transtest”, la rândul său, a transferat 22 779 158 de lei pe contul companiei „Simbacom Lux” – în relații financiare cu alte firme care-s departe de tot ce înseamnă sfera turismului. Toate firmele respective sunt conduse de aceleași persoane și au sedii amplasate în încăperi comune. Acest lucru indică fictivitatea tranzacțiilor, în scopul obținerii mijloacelor bănești pentru achitarea salariilor în plic, procurarea bunurilor mobile și imobile de lux. 

În plus, agenţiile de turism ar fi vândut bilete de călătorie prin intermediul firmelor off-shore la un preț dublu decât cel real, schemă ce diminua considerabil suma impozabilă.

Diferența dintre costul real și transferurile efectuate pe conturile firmelor indicate mai sus era scoasă de persoanele sus indicate și folosite în scopuri personale. 

Sursa: today.md