Şedinţă specială PD, cu o nouă Lege pentru securitatea informaţionalăMembrii comisiei cultură, educaţie şi mass-media au convocat astăzi, la ora 14.00, un consiliu consultativ, care urmează să dezbată un nou proiect de Lege privind securitatea informaţională a Republicii Moldova.Inițiativa aparține deputaților PD și a fost confirmată pentru Deschide.MD de Petru Macovei, președinte al Asociației Presei Independente.

La ședință au fost invitate și alte organizații neguvernamentale, printre care Centrul de Jurnalism Independent.

Precizăm că discuţiile pe marginea acestui subiect, care anterior a provocat un val de criticii din partea societăţii civile, dar şi a instituţiilor media, s-au potolit în momentul când deputaţii PLDM şi-au anunţat retragerea semnăturilor de pe proiectul inițial şi elaborarea altuia, de alternativă.

Am încercat să aflăm ce presupune noul proiect, dar, se pare că, despre formula lui finală nu se cunosc prea multe detalii. Doar deputatul PLDM Chiril Lucinschi ne-a spus că PD, care prezintă noul proiect, a exclus prevederile ce au indignat jurnaliștii, nu însă și pe cele mai importante care, în opinia sa, urmăresc scopul de a lichida de pe piața mai multe posturi de televiziune. Este vorba despre modificările care vin să asigure securitatea informațională, prin a interzice retransmiterea televiziunilor străine care difuzează emisiuni de propagandă politică, precum şi cele care se refereau la volumul produsului autohton.

Chiril Lucinschi a ţinut să precizeze că el va insista şi pe dezbaterea proiectului alternativ, elaborat de PL, care vine cu o soluţie optimă în acest sens, printr-o simplă modificare a articolului 11 din Codul Audiovizual. 

Din păcate, niciunul dintre membrii comisiei parlamentare de profil pe care i-am contactat nu au binevoit să ne răspundă la apelurile telefonice. Printre aceștia sunt președintele acestei comisii, Vladimir Hotineanu,  dar și Maria Ciobanu sau Dumitru Diacov.

Sursa : deschide.md