Se întâmplă în Era Tehnologiei: 98% din rapoartele statistice din Moldova sunt transmise pe hârtie

Simplificarea procedurii de raportare către stat prin consolidarea mai multor rapoarte şi transmiterea lor pe o platformă unică, online va economisi timpul și banii agenților economici, iar instituțiile statului vor obține datele raportate de către business mai rapid, în format electronic şi cu mai puţine erori. Aceste modificări sunt prevăzute de o altă reformă promovată în cadrul campaniei Update Moldova.
98% din rapoartele statistice sunt transmise pe hârtie.

În prezent, în Republica Moldova, agenții economici sunt obligați să prezinte rapoarte lunare, trimestriale și anuale atât pe suport de hârtie, cât și în format electronic pe diverse platforme online. De exemplu, rapoartele salariale sunt prezentate în număr de patru către trei instituții de stat în diferit format – pentru declarațiile fiscale este utilizată platforma e-declarații, rapoartele către CNAS și CNAM sunt prezentate pe platforma e-raportare, iar peste 98% din rapoartele statistice sunt transmise pe hârtie, scrie mold-street.

Pe de altă parte, o mare parte din aceste rapoarte conțin aceleași date, agenții fiind obligați să se conformeze doar complexității și termenilor diferiți de raportare.
Optimizarea raportării către instituțiile publice este reforma prin care statul ar contribui esențial la simplificarea procedurii de raportare de către business. Acesta din urmă ar avea posibilitatea de a transmite un singur raport pe plăţile salariale, în loc de patru cum este acum, pe o platformă unică online e-raportare.
Astfel, consolidarea a 4 rapoarte și optimizarea conținutului, transmiterea lui prin sistemul e-raportare, includerea pe platforma e-raportare a 19 rapoarte statistice şi 2 financiare, ce acoperă peste 85% din toate formularele statistice vor contribui esențial la reducerea poverii administrative a business-ului și economii de efort, timp și bani.

În consecinţă, statul va obține un circuit optimizat al datelor, iar agenții economici vor economisi timp pentru raportare şi pentru deplasarea la instituţiile statului pentru depunerea rapoartelor pe suport de hârtie.

Sursa : unimedia.info