Scene desprinse din filmele horror la o tabara de la Vadul lui Voda. Mai multi copii au fost batuti cu tevi taiati si arsi la picioare de educatori

Odihna la o tabără de la Vadul lui Vodă a devenit un adevărat coșmar pentru mai mulți copiii după ce ar fi fost maltratați fizic chiar de educatori. Despre incidentul care pare desprins din filmele de groază a fost anunțată mătușa unuia dintre copiii care se afla acolo. 

Totul s-ar fi produs ieri după ce educatorii, care ar fi trebuit să aibă grijă de micuți, ar fi consumat băuturi alcoolice, aplicând ulterior mai multe lovituri cu țevi copiilor, iar altora cauzându-le răni cu cuțitul și arsuri cu bricheta la picioare. 

„Doi educatori se îmbată, intră în căsuțele copiilor, îi bat cu țevi, le lasă vânătăi, unele fete sunt tăiate pe picioare, un băiat e ars pe picior. Cazul se mușamalizează pentru că zilele astea ar fi trebuit să vină control”, este mesajul unei rude disperate.

În total, 13 minori cu vârsta cuprinsă între 11 şi 15 ani au fost agresați fizic. Poliția a fost alertată imediat, iar la fața locului au intervenit poliţiştii sectorului Ciocana, precum şi psihologul din cadrul Direcţiei de Poliţie a mun. Chişinău. În urma investigaţiilor demarate oamenii legii au constatat că, tabăra de odihna pentru copii activa în lipsa actelor legale ce se impun.

Totodată, copiii ar fi fost lasaţi în grija a doi adolescenţi cu vârsta de 16 şi, respectiv, 17 ani. Anume aceştia ar fi recurs la acţiuni agresive faţă de copii, după ce ar fi consumat băuturi alcoolice. De cealaltă parte, ruda unui dintre copii spune că unul dintre educatori avea 14 ani, iar restul erau absolvenți ai ciclului gimnazial.

Ca urmare, Poliţia Capitalei a sesizat autoritaţile publice locale pentru a interveni şi a întreprinde acţiuni de rigoare conform competenţei prevăzute de lege, fiind convocată o şedinţă, în urma căreia a fost emisa decizia de sistare a activitaţii taberei respective. Ulterior, administratorul taberei a limitat poliţiei, reprezentanţilor APL, inclusiv şi părinţilor accesul în tabără timp de circa 2-3 ore, timp în care poliţiştii au dus tratative cu administraţia taberei în vederea soluţionării situaţiei de conflict.

Pe acest caz au iniţiat un proces penal pentru tortură în privinţa celor doi adolescenţi, fiind cercetaţi în stare de libertate. Totodată, a fost iniţiată o cauza penală pentru privare ilegală de libertate, în privinţa administratorului, fiind reţinut pentru 72 de ore în izolatorul Direcţiei de Poliţie a mun. Chişinău.

De asemenea, minorii agresaţi fizic au fost audiaţi şi acordată asistenţa necesară, inclusiv psihologică, cu îndreptarea la Centrul de expertiza medico-legală pentru constatarea gradului de gravitate a leziunilor corporale provocate. Toate circumstanţele în care a avut loc incidentul se stabilesc.

Este de precizat că anterior, poliția a relevat unele derogări de la prevederile legale în activitatea taberei de odihnă pentru copii, fapt pentru care la data de 31 iulie 2018, a fost sesizată APL din or. Vadul lui Vodă de către poliţie, fiind solicitată în mod de urgenţă primirea unei decizii în acest sens.

În cadrul acţiunilor de urmarire penală, urmează a fi investigate, inclusiv, cauzele şi condiţiile ce au favorizat comiterea faptelor infracţionale, precum şi reacţia tardivă a instituţiilor abilitate în domeniu.

Sursa: zugo.md