SCANDALUL lactatelor. Compania Incomlac, amendată cu 12.000 de lei şi obligată să-și retragă din vânzare patru feluri de produse

Două feluri de brânză, fabricate de JLC, au fost retrase, astăzi, din comercializare de către specialiștii de la ANSA. Totodată, trei feluri de brânzică glazurată și unt, produse de “Incomlac” din orașul Bălți, companie care face parte din concernul JLC, au fost scoase de pe rafturile din magazine. Deciziile au fost luate după ce ANSA a depistat că lactatele conțin o cantitate excesivă de ulei vegetal.

De dimineață, specialiștii ANSA au efectuat razii în unele magazine din Capitală. Aceștia au ridicat de pe rafturi două feluri de lactate, produse de compania JLC. Pentru că întreprinderea nu a retras de bună voie produsele din comercializare a fost amendată cu 12.000 de lei.

Deși întreprinderea a fost anunțată să scoată din comercializare cele două produse începând cu data de 12 februarie, specialiștii s-au convins că acest lucru nu s-a întâmplat.

ANSA a efectuat verificări aseară și la compania Incomlac din orașul Bălți. Neconformități au fost depistate la trei feluri de brânzică glazurată și un fel de unt.

“Deci în toate produsele au fost depistate diferite procente de grăsimi vegetale, grăsimi străine. La finele controlului a fost întocmit un proces verbal de contravenţie cu amendă de la 270 până la 300 unităţi contravenţionale care a fost refuzat să semneze”, a declarat inspectorul ANSA, Mihai Porcescu.

Reprezentanții companiei au refuzat să comenteze situația, însă au fost obligați de ANSA să scoată lotul de produse din vânzare.

“Au fost anunţați cei de la unitate că sunt responsabili în conformitate cu legea 78 să returneze toate tipurile de produse neconforme, nu doar lotul dat. Vor fi returnate până se vor încheia toate analizele de laborator şi va demara ancheta de serviciu”, a declarat inspectorul ANSA, Mihai Porcescu.

Inspectorii ANSA au prelevat probe și de la alte produse lactate, care vor fi supuse analizelor de laborator. Rezultatele vor fi cunoscute timp de cinci zile.

Au fost depistate și alte nereguli la companie. Potrivit inspectorilor, unele depozite sunt fisurate, unele secții de producere nu sunt conectate la canalizare, iar pe tavan s-a instalat mucegaiul.

Reprezentanții companiei au la dispoziție până la 30 de zile pentru a înlătura aceste neconformități. 

ANSA demarat controale la procesorii de lactate în urma studiului care a scos la iveală calitatea neconformă a produselor.

O investigație arată că mai multe întreprinderi din Moldova folosesc în exces uleiuri vegetale în produsele lactate. ANSA a efectuat verificări la întreprinderile vizate în scandal şi a prelevat 120 de probe.

Ulterior, instituția a decis ca fiecare lot de marfă să fie verificat înainte de a ajunge pe rafturile magazinelor, iar la frontieră să fie prelevate probe de la produsele lactate care sunt importate.

Totodată, specialiștii propun ca laptele, smântâna, brânza şi caşcavalul care conţin grăsimi vegetale să nu fie numite “produse lactate” și să fie comercializate în sectoare separate.

Sursa: publika.md