SCANDALUL lactatelor! ANSA a prelevat 80 de probe de la diverse întreprinderi. Agenţii economici care încalcă legea vor fi SANCŢIONAŢI

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor a prelevat 80 de probe de la întreprinderile de lactate, vizate într-un studiu care reclamă calitatea produselor. Anunţul a fost făcut în cadrul unei şedinţe care s-a desfăşurat la sediul ANSA. Rezultatele de laborator vor fi cunoscute în câteva zile, iar agenţii economici care încalcă legea vor fi sancţionaţi. Pe de altă parte, reprezentanţii Asociaţiei producătorilor şi procesatorilor de lapte nu sunt de acord cu aceste acuzaţii.

“Din 126 de probe, doar 38 de probe au fost la produsele de import şi 96 a producătorilor autohtoni, îmi pun întrebarea, de ce a avut loc aşa o selecție cu prelevarea probelor selective ? Noi nu recunoaştem analizele care au fost plasate în ziar”, a menţionat Carolina Linte, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Lapte.

La rândul lor, reprezentanţii Fundaţiei Est Europene spun că au comandat studiul, după ce mai mulţi oameni s-au plâns pe calitatea lactatelor.

“În cazul dat, teoria conspiraţiei nu există. Există solicitările din partea consumatorului. Ei consumă mai multe produse autohtone decât de import. Ca să fie şi producătorii şi consumatorii liniştiţi, probele aleatoriu vor fi verificate peste hotare şi vom face şi atunci o informare largă”, a declarat Dorina Andreev, director Fundaţia Est Europeană.

Specialiştii care au efectuat cercetarea de laborator sunt convinşi că datele sunt corecte. Potrivit lor, din cele 128 de probe preluate, în 120 au fost depistate nereguli.

“Laboratorul este acreditat şi respectă toate cerinţele. Procedura a fost respectată aşa cum cere ISO, agentul economic nu a cerut să-i întoarcem probele, iar unele cazuri chiar dacă ar fi cerut, noi nu am fi avut, deoarece a fost luată cantitatea necesară pentru investigaţie”, a subliniat Galina Cecico, şef de laborator.

Totuşi, ANSA nu poate aplica amenzi în baza acestor rezultate, şi aşteaptă să fie finalizată propria investigaţie. 

“Anul trecut am aplicat mai multe sancţiuni către unele dintre aceste întreprinderi. Din păcate ele sunt foarte mici, pedepsele nu sunt atât de aspre şi se repetă, amenda în valoare de 15 mii de lei, achitată în jumătate a doua zi”, a explicat Gheorghe gaberi, director ANSA.

Studiul făcut public săptămâna trecută arată că lactatele de pe rafturile magazinelor conțin o cantitate enormă de grăsimi vegetale. Pe parcursul anului 2017, ANSA a prelevat 690 de probe, dintre care 48 s-au dovedit a fi neconforme. În total, au fost nimicite aproximativ două mii de tone de lapte şi produse lactate.

Sursa: publika.md