Scandal și luptă pentru pădurea de la Sociteni

La Sociteni, Ialoveni, continuă scandalul dintre localnici şi arendașii pădurii. Unul dintre agenții economici care au prezentat schițele de proiect a viitoarei zone de agrement a dat în judecată primăria pentru că nu-i eliberează certificatul de urbanism care i-ar permite demararea construcțiilor. 

Antreprenorii vor să ridice mai multe imobile, printre care un hotel, piscină, peste 50 de case de vacanță şi parcări. Asta în condițiile în care legislația interzice ridicarea construcțiilor capitale în pădure. 

În total au fost încheiate 17 contracte, cu cinci firme şi 12 persoane fizice, pentru o perioadă de 49 de ani, iar arendașii achită anual puțin peste 4000 de lei pentru un hectar de pădure. 

Trei dintre arendași au prezentat schițele de proiect, care ilustrează, în linii mari, cum urmează să arate viitoarea zonă de agrement. 

Unul dintre ei este firma „Dumbrava Nestemată”, care pe o suprafață de 5 hectare, intenționează să construiască un hotel. 

Potrivit unei note informative adresate Procuraturii de către președintele Comisiei parlamentare pentru mediu şi schimbări climaterice, hotelul urmează să aibă o suprafață de 780 de metri pătrați. 

Totodată, în 2012, „Dumbrava Nestemată” a angajat o firmă să-i proiecteze 14 case de vacanță, cu suprafețe de 160 şi 180 de metri pătrați fiecare.

Un alt arendaș, „Poiana Agrement”, ar vrea să construiască pe alte 5 hectare, 16 case de vacanță şi alte construcții capitale. Tot 5 hectare au fost arendate de firma „Ecoflora Turn” care a prezentat proiecte similare pentru construcții. Schițele de proiect ale acestor trei firme sunt izbitor de asemănătoare, iar proprietarii lor sunt aceleași persoane.

Chiar dacă locuitorii satului Sociteni s-au opus, primarul a semnat un certificat de urbanism pentru „Dumbrava Nestemată”. Documentul este necesar firmei pentru a obține autorizația de construcție. 

Secretara, însă, nu a înregistrat certificatul şi nu i-a atribuit număr de ieșire, ceea ce îl lipsește de valoare juridică. 

Avocata Primăriei Sociteni susține că firma nu a prezentat tot setul de documente necesar pentru a obține certificatul de urbanism.

Anul trecut primarul a suferit un atac cerebral care l-a țintuit într-un scaun rulant. Între timp, arendașul s-a adresat în instanță solicitând validarea certificatului de urbanism.

Localnicii speră că instanța de judecată va declara nul certificatul de urbanism fără de care arendașul nu poate demara construcțiile, însă pun la îndoială verticalitatea judecătorului, care, din spusele lor, pare să fie părtinitor. 

Solicitat să comenteze acuzațiile locuitorilor din Sociteni, judecătorul a dat dovadă de un comportament neadecvat față de echipa de filmare.

Lupta pentru pădure durează de mai mulți ani. Unii localnici s-au ales cu dosare penale după ce au demolat un gard de protecţie ridicat de către unul dintre arendași.

Cu toate acestea, locuitorii din Sociteni continuă să-și apere pădurea. Ei spun că nu vor să le fie luată, aşa cum s-a întâmplat în localitatea vecină, Dănceni, unde pădurea a fost îngrădită, s-au construit case, fântâni arteziene, piscine şi alte construcții capitale, iar accesul este interzis. 

Temerile locuitorilor satului Sociteni par a fi întemeiate, în condițiile în care există precedente, iar legislația în domeniu este plină de lacune. 

O recunoaște şi președintele comisiei parlamentare de anchetă pentru verificarea gestionării fondului forestier.

Reprezentanții Agenției „Moldsilva”, responsabili de gestionarea fondului silvic, proprietate a statului, spun că au luat toate măsurile necesare pentru soluționarea conflictului de la Sociteni. 

Inclusiv au solicitat rezilierea pe cale amiabilă a contractelor de arendă. În opinia celor de la „Moldsilva”, cea mai mare parte din vină o poartă autoritatea locală, care a emis acel certificat de urbanism, deși era evidentă încălcarea.

Existența unor schițe de proiect nu ar trebui să îngrijoreze locuitorii din preajma pădurii din satul Sociteni, spun reprezentanții Agenției, deoarece arendașii nu au obținut încă autorizații de construcții.

Vicedirectorul Agenţiei Moldsilva insinuează că, de fapt, locuitorii nu au nevoie de pădure, ci ar reprezenta interesele unor terţe forţe.

Majoritatea celor 17 arendași de pădure din coasta satului Sociteni nu sunt persoane publice, cu două excepții însă. 

Aici arendează câte un hectar de pădure Alexandra Usatîi, soţia ministrului Sănătății şi Silvia Volosatîi, șefă de direcție la Ministerul Sănătății. 

Contactat telefonic pentru a spune ce intenționează să facă cu un hectar de pădure el și soția sa, ministrul Sănătății a întrerupt convorbirea telefonică fără nicio explicație. Ulterior nu a mai răspuns la telefon.

Jumătate de pădure, adică 17 hectare, a fost luată în arendă de un oarecare Victor Toacă, prin patru firme ale sale, înregistrate în apartamentul fratelui său din Chișinău, Andrei Toacă. 

Despre frații Toacă presa a scris că ar reprezenta interesele unor persoane influente de la vârfurile puterii, aceștia fiind doar nişte interpuși.

După ce numele fraților Toacă a apărut în mai multe investigații jurnalistice, tinerii antreprenori au decis să se retragă parțial din afacere. 

În prezent, aceștia dețin oficial doar două hectare la Sociteni. Frații arendează şi niște loturi în pădurea de la Durleşti. 

Numele lor figurează într-un proiect de hotărâre de Guvern, alături de numele fiului ministrului Dezvoltării Regionale, Marcel Răducan şi ale unor oameni de afaceri cu pile în parlament. 

Dacă hotărârea ar fi fost aprobată, aceștia ar fi devenit peste noapte nu simpli arendași, ci proprietari de pădure cu acte în regulă, la Durleşti. 

Aceeași schemă urma să fie pusă în aplicare şi la Sociteni, dacă localnicii nu s-ar fi împotrivit, ca în rezultat problema să ajungă să fie discutată în parlament. 

În prezent, Moldsilva nu mai scoate la licitație nici un centimetru pătrat de pădure, darea în arendă fiind deocamdată sistată până la corectarea legislației.

 

Sursa : Jurnal.md