ȘASE ore de MUNCĂ pe zi pentru cei care lucrează în fața calculatorului

Durata zilei de muncă pentru angajații care lucrează în fața calculatorului ar putea fi de 6 ore. Acest lucru esteprevăzut în proiectul de lege privind condiţiile minime de securitate şi sănătate pentru lucrul la monitor, care a fost inițiat de Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei și care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2015, dacă va fi aprobat de Guvern și adoptat de Parlament.

Potrivit proiectului de lege, angajatorii trebuie să planifice activităţi salariaților, astfel încât activitatea zilnică la un monitor să nu depăşească 6 ore şi să fie întreruptă periodic, la intervale nu mai mari de 45 de minute, prin pauze sau schimbări de activitate, care să reducă suprasolicitarea lucrătorilor în faţa monitorului.

Totodată, angajații vor trebui să treacă și un control oftalmologic înaintea începerii lucrului la monitor, dar și la intervale regulate după aceea. Cheltuielile vor fi suportate în întregime de către angajator.

Proiectul mai prevede ca angajatorii să creeze condiții speciale salariatului precum asigurarea unui spaţiu suficient, care să îi permită să îşi schimbe poziţia şi să varieze mişcările.

Potrivit Ministerului Muncii, proiectul de lege a fost elaborat în concordanță cu normele europene.

Sursa : ziarulnational.md